Oldalak

2020. június 28., vasárnap

Helyzetjelentés

                                Visszatértem

Jó pár hónapja írtam a blogra bármilyen bejegyzést is, hiszen egy eléggé fontos dolgom volt az pedig a ... tanulás.

Akik közelebbről ismernek, azok tudhatják, hogy a tanulás az érettségi miatt van és erről is szeretnék beszámolni. Hogy milyen korona idején érettségizni.

Elmondanám, hogy Romániában az alap érettségik a román, magyar, matematika és választott tantárgyak teszik ki, amiből a választottak magukba foglalják a kémia, fizika, biológia, történelem, földrajz, pszihológia tantárgyakat, de ezek szaktól függenek.
Mivel nekem alapból a román nem volt meg, így egyértelmű, hogy abból szerettem volna megszerezni magamnak az átmenőt. Ősszel be is iratkoztam a román érettségi előkeszítőre és májusban ért véget, amibe még beleszámolható pár online óra is, amik nem voltak a kedvenceim. 
A román mellet még érettségiztem újra a magyarból és a földrajzból, hogy nagyobbakat írjak és az átlagom is nagyobbíthassák, hiszen ha egyetemre akar menni valaki, akkor mindent megtesz, hogy igenis bejuthasson mindenképpen.

2020.június.22-én kezdődtek el hivatalosan is az érettségik a románnal az élen. Az iskolámba mentem, mert  minden iskola a saját diákjait fogadta illetve a környező városokból az érettségizőket. A bejáratnál lázat mértek, fertőtlenítették a kezeinket illetve maszkot is kaptunk. Egy osztályban tíz diák lehetett plusz egy vagy két felügyelő tanár és végig rajtunk kellett legyen a maszk. Mint minden érettségizőt minket is figyelmeztettek a szabályszegésekre illetve a következményekre is. Kötelező volt kiülni az egy és fél órát, majd utána ha végeztél hagyhattad el a termet, a maximum idő az a három óra. Szerencsére elég könnyű tételt kaptunk ki, így nem is volt baj a megoldásával.
23-án a magyar került sorra. A kért leckék pedig a Szigeti veszedelem, A Törökországi levelek és a Szondi két apródja volt, egy vers elemzés Csokonai Vitéz Mihály Köszöntő című verse és egy ismeretlen szöveg. Nagyon könnyű volt, amit meg is lehetett olvadni az erre szánt időre.
24-én a matematika volt, amire ugye én nem jelentkeztem, mert elegendőnek találom.
25-én jött a választott, nekem a földrajz, ami egy Európa térkép, Románia térkép, egy grafika, egy tájegység jellemzése, egy táblázat és egy Európára jellemző kérdés volt feladva. Aki szereti a földrajzot és a nagyját megjegyzi az meg tudja oldani az egész tételsort. 

Az eredményeket majd Kedden, azaz 30-án fogjuk megkapni és utána a diplomákat. 

És jöhetnek azok a kérdések, hogy izgultam-e vagy miért tűntem el ennyire.
Az eltűnésem a románra fogható, hiszen eléggé nehéz nyelvnek mondható, nagyon hasonló a latin nyelvre és hogy abból még érettségizni és a leckéket megtanulni nem egyszerű feladat, így jobbnak láttam jegelni a blogot amíg le nem jár az egész és csak utána jelentkezni és folytatni.
Az izgulásra a válasz, jobban izgultam. mint amikor legelőször mentem érettségizni, főleg a románnál. Annyira, hogy még korábban is keltem, mint ahogy azt terveztem, de haszna az volt, hogy átismételhettem a leckéket.

Még mielőtt befejezném a bejegyzést, nyugodtan tegyetek fel kérdéseket, amik érdekelhetnek titeket és szívesen válaszolok rájuk vagy adok tanácsot nektek ha tudok.


Üdv, Bali