Oldalak

2023. január 31., kedd

Leiner Laura - Bexi sorozat és én

 


Sziasztok!
Nem hittem volna, hogy valaha egyben fogok íni Laura egyik könyvsorozatáról. Nem azét mert nem szeretem, hanem... nem is tudom az igazi okát.

Eredetileg az volt a tervem a sorozattal, hogy újraolvasom és eldöntöm, hogy van-e hely a polcomon vagy sem (igen, eljön a pillanat az ember életében, amikor kinövi a kedvenc dolgait). De ez mind nem igaz Laura könyveire nézve.

Persze, mint a legtöbb tinilány, én is az SZJG-vel ismerkedtem meg elsősorban, utána jött a többi könyve, amik időről-időre megjelentek. Egy annyit még odafűznék, hogy az SZJG-t csak kedveltem.
A könyvsorozat után az Akkor szakítsunk könyve került a kezembe, amiben elsőre csalódtam, de végül rájöttem, hogy rosszkor olvastam rossz helyen, de a többi könyveit is végigkísértem.

A következő kötet, ami akkor jelent meg, mikor én is hűséges olvasójává váltam, az a Késtél volt.
A megjelenést napról-napra vártam, még naptárba is fel volt jegyezve, hogy az elsők között lehessek a városban, amikor megjelenik.

Boldogan vettem magamhoz a kötetet és annyira gyorsan olvastam el, hogy két nap alatt a végére értem. Persze utána azonnal a következő kötetet vártam és időközben 12 alkalommal olvastam újra a Késtél könyvet.

A Késtél és a Hullócsillag köteteim még az akkori Gabo-s kiadványok, amiktől nem fogok megválni. 

A következő kötetek, már az L&L kiadótól származnak, aminek örülök. Ezek a kötetek is elolvasódtak a megjelenések után és végre teljes lett a sorozatom (időközben egy ismerősöm elkérte a hatodik kötetet, amit újra kellett vennem).

Az újraolvasás után (10 nap volt összesen), már a negyedik kötetnél eldöntöttem, hogy marad a sorozat és tovább ékes díszei maradnak a polcomnak. Minden egyes kötetnél éreztem, hogy egye jobban kötődöm a Bexi könyvekhez.

De miért is születik meg ez a bejegyzés?
Laura nemcsak történeteket, hanem élményeket is átad az olvasóinak a könyvei által, ami borzalmasan nehéz feladat és minden alkalommal sikerül megugrania a szintet. Természetesen voltak olyan könyvei, amit csak Magyarországon lehetett beszerezni az L&L üzletbe, amiket az unokatestvérem hozott nekem, így mindig nehéz volt elkerülnöm a könyvek spoilereit. De örülök, hogy utólag is megkaphattam őket.

A másik ok, amiért írom ezt a bejegyzést azaz, hogy Laura tudja mennyi embernek okoz örömet a könyveivel, de még valamit pluszt is elér velük, inspirál. Inspirál, hogy az írás ne csak egy álom legyen, hanem cél is, amit bárki megugorhat, ezért pedig nagyon tisztelem az írónőt, aki példaképpé vált.


2023. január 16., hétfő

2023 céljai

 


Üdv nálam!

Igaz már elkezdődött az új év, de nincs késő célokat kitűzni az elkövetkezendő hónapokra!

Én mindig úgy szoktam gondolkodni, hogy az egész évre gondolkozok célokban. Néhányat meg is fogok osztani kedves olvasó.

Tudom, hogy vannak olyan emberek, akik nem szoktak célokat kitűzni maguknak, amivel teljesen rendben van, de valahogy én úgy érzem, hogy nem csináltam semmit az évben, ha nincsenek célok kitűzve, amiket megugorhatok és jó érzéssel zárhatom az évet.

Vannak olyan céljaim, amelyeket nem szeretnék közzé tenni és amikről pár emberke tud a közvetlen környezetemben, de olyan is van, amit egyáltalán nem is osztok meg, hiszen nem akarok csalódást okozni annak a személynek vagy épp magamnak.

Na de nem is húzom tovább az időt, itt is van néhány célom a 2023-as évre:

  • az egyetemi teljesítményem növelése
  • minimum 20 könyv elolvasása
  • blogra több posztolás
  • több gyümölcs fogyasztás
  • egy új tetoválás
Ez a pár darab van fixen, amit megosztok veled kedves olvasó és remélem ötletet is tudtam adni, ha esetleg célt akarsz kitűzni, de még nem tudod mi legyen.

Üdv, Bali

2023. január 2., hétfő

Tanulási tippek

 


Üdvözlet a kedves olvasónak!

Egy olyan bejegyzéssel kezdeném az évet, ami inkább őszi vagy tavasz végén jelentene többet, de bizonyos időközönként is elő lehet keresni a batyuból.

Ez nem más, mint a tanulás, a különböző tesztek felkészülését szolgálják és a teszt írása közbeni érzés. Egy tipp csomagnak is lehet nevezni.

1. A legelsőnek mondanám azt, hogy pihenés.
Igen, mindenkinek kell pihenés, még akkor is, mikor egy kisebb tesztre készülsz. Tudd fontos az, hogy tanulás közben arra tudj koncentrálni, ami fontos, épp ezért ajánlott óránként akár pár percet pihenni. Ilyenkor tanácsos felállni és megjárni egy kicsit magunkat a szobában.

2. Édesség
Saját tapasztalatból mondhatom el, hogy az édesség csodákra képes. Igen, jól olvastad kedves olvasó. Leginkább a teszt írása előtt érdemes elmajszolni pár kocka csokoládét, ha nagyon izgulós vagy, hogy elkerüld az esetleges ájulás vagy rosszullétet.

3. Légzés
Az izgulás miatt a légzés szaporább lesz és csak jobban izgul az ember. Igyekezz lenyugtatni magad és mélyeket lélegezni, hiszen nem élet-halál kérdése az a bizonyos teszt.

4. Zene 
Engem speciel megnyugtat a zene. Meghallgatom a kedvenc számomat, vagy épp olyat keresek, ami azt inspirálja belém, hogy igen is meg tudom csinálni (egyik példa: GRANRODEO: Can Do). Néha tanulás közben is segít a zene, hiszen nem vagyok teljes csendben.

5. Mi van, ha nem tudom a választ?
Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy egy vagy több feladatra vagy kérdésre nem tudta a választ, ami frusztrációt okoz bennünk vagy éppenséggel leblokkolunk, ami valljuk be, nem a legelőnyösebb, főleg, ha időben végezni akarunk.
Én általában azt szoktam csinálni, ha nem tudom a választ, akkor kihagyom és átugrom a következő kérdésre és a végén visszatérek rá, mert ki tudja, lehet, hogy a következő kérdés válaszát írva egyszer csak beugrik a jó megoldás.

Ezek lettek volna a tippjeim, amikkel remélem tudtam jobban segíteni. Ne feledjétek van célotok, hogy miért is tanultok és nem kudarc az, ha nem tökéletes eredményt értek el. Csak ügyesen!

Üdv, Bali