Oldalak

2019. január 22., kedd

Könyvajánló #3

Kierra Cass - The Elit
Az elit

  A Párválasztó második részével térek vissza a könyvek terén. Mint tudjátok főszereplőnknek sikerült bejutnia a Párválasztóba, ami folytán Maxon herceg fog magának egy életre szóló párt választani magának.
  America sikeresen bejutott az Elitbe, egy lázadó támadást követően. America-t egyre jobban gyötrik az érzelmei, amiket nem tud olyan megfelelően palástolni, mint azt hiszi. Egyetlen támasza a palotában Aspen, aki a palota őrségének a tagja.
   Mivel az Elit tagjai egyre elfoglaltabbak a tanulással, illetve Maxon meghódításával. Az egyik feladat során America és egyik társa fogadást kell rendezzenek, aminek a házigazdái és ennek során America jóban lesz az olasz hercegnővel, Nicoletta-val. 
Egyik napon megrendezésre kerül a Halloween bál is, amire meghívást kapnak az Elit tagjainak a családja is. America nagyon hálás Maxon-nak, hogy újra láthatja családját, főleg húgát és édesapját. Apját beavatja egy hatalmas titokba, amit most már hárman őriznek. 
    A bál végével történnek megrázó dolgok, amiket még én sem tudtam felfogni és bevallom őszintén, hogy a sírás szélén álltam. 
Ez a kötet nem nagyon nyerte el tetszésemet, egyrészt, mert America ebben a kötetben vacillál a legtöbbet, másrészt azért, mert Aspen nem támogatja Americat.
Ami leginkább tetszett benne, hogy édesapja, bármi is legyen lánya döntése, mellette áll és ezt nagyra tarom. 
    A könyv borítója élénk piros, ami tükrözi a benne rejlő kavarodást és az érzelmek szenvedélyét is. És nemcsak America-ét, hanem a két fiú szenvedélyes érzelmeit is tükrözik.

Üdv, Bali.

2019. január 19., szombat

Menny asszonyi ruhák

    Mielőtt nekikezdenék a bejegyzés írásának el szeretném mesélni ennek a napnak az előzményét is, mert befolyásolja a ma történteket.
    Még Karácsonyra kaptam az egyik legjobb barátnőmtől (akit nem fogok nevén említeni) egy albumot. Ez nem a szokásos album, amibe fényképeket teszünk bele és néha napján előkapjuk, amikor nosztalgiázunk. Ez egy olyan album, amibe olyan események/dolgok vannak beleírva, amit a barátnőmmel együtt fogunk csinálni az elkövetkező évben. És a legelsőt a mai, azaz szombati (Január 19) nappal ki is pipálhattuk. Ez nem volt már, mint a menny asszonyi ruha próbálása.
Ezen a héten kaptam tőle üzenetet, miszerint az egyik cég (Fehér Rózsa), ami kifejezetten az esküvőkkel foglalkozik tart egy bemutató félét. Szerencsére hétvégéken nem dolgozok, így el is tudtunk jutni ide. Fontos információ, hogy a Fehér Rózsa Napok csakis Székelyudvarhelyen érhető el, Romániában.
      Miután megérkeztünk a helyszínre, máris szemünk elé került két díszlet. 


Az egyik (a legelső), mint láthatjátok a mellékelt képekből, egy  egyszerű függönyös háttér világos már-már arany keverékes barna egy szív alakú dísszel. A másik (a második), egy mű virágokból, amik az igazi virág határt kelti, összeállított háttér, előtte egy fehér paddal. Mindkettő tökéletes arra, hogy csodálatos képeket készíthessenek a párokról, rokonokról egyaránt.
     Az emeletre vezető lépcső két irányba ágazik, ami az egyik egy berendezett lagzi helye, felállítva zenésszel, aki szívesen zenél esküvőkön.
Bátorkodtam egy pár képet készíteni a szín összeállításokról, amiből kettő nyerte el tetszésemet, bár e felől mindenkinek más az ízlése. Nekem leginkább a szürke és világoskék, meg a világosbarna-sötétbarna páros nyerte el tetszésemet, de mind egyformán szép. Ebbe a terembe nemcsak a díszítést és a zenész elérhetőségét lehetett megkapni, hanem szemügyre vehettünk pár gyümölcssalátát is és észrevettem egy faragott dinnyét is, ami azonnal elnyerte tetszésemet.

Ebbe a teremben le lehetett beszélni az esküvő szervezéséhez szükséges dolgokat is és nem lepődtem meg azon, hogy elég sok pár van, aki ebben vagy a következő évben szeretné összekötni életüket.
     Miután kinéztük magunkat ebben a teremben, áttértünk a másik teremhez, ami teli volt menny asszonyi ruhákkal. A tekintetemet kapkodni tudtam, annyi csodálatos darab volt a teremben. Miután engedélyt kértem arra, hogy fényképet csinálhassak megörökítettem pár szépséget is, amik elnyerték az én vagy barátnőm tetszését.
(1)
                              
                                                  (2)
                                                  (3)
                                                  (4)
(5)
Volt alkalmunk felpróbálni a ruhák közül, így örömmel vetettük bele magunkat a nekünk színpatikus ruha kiválasztását. Én  a második ruhát próbáltam fel, ami nagyon tetszett, a barátnőm a négyest és nagyon csodásan festett benne. 
Persze mindegyik ruha csodásan festett és a lányok, illetve fiatal arák éltek a lehetőséggel, hogy felpróbálhassák a ruhákat, mint ahogy mi. És ezen a napon az egyik úgymond chalenge-et is kihúzhattuk a listánkról. És mivel barátnőm volt olyan kedves lefényképezni engem is, bátorkodom megmutatni az arcom, ahogy a ruha fest rajtam.
Ezen a képen egy másik ruha látható rajtam és ez tetszett leginkább saját magamon.
     És ha már rendezvényen voltam, akkor bátorkodtam egy nagyon kedves hölggyel beszélgetni, aki szívesen válaszolt kérdéseimre, amiket feltettem neki. Utólag nagyon sajnálom, hogy nem kérdeztem meg a hölgy nevét és remélem nem haragszik rám, ha ezt a bejegyzést olvassa és azért is elnézést kell kérnem, ha valamit nem úgy írók le, ahogy megbeszéltük,
Én: Egy tüllszoknya elkészítéséhez mennyi méter anyagot használnak fel?
Hölgy: Egy szoknyának megvan mennyi réteget használunk fel. Egy réteg körülbelül öt méter. A szoknyák rétegenként olyan 6-8 réteget tartalmaznak. (Ami olyan 36-40 méter anyag).
Én: Értem. A következő kérdésem az lenne, hogy egy ruha megvarrása mennyi napba telik?
Hölgy: Egy ruhát olyan 3-4 napba telik megvarrni, ez persze az utáni időszak, amikor az ara felpróbálta a ruhát és mi igazítunk rajta (toldás vagy beszegés). Ezt az esküvő előtt pár héttel szoktuk megcsinálni, de ez személytől függ. Vannak olyan arák, akik már állapotosak, így őket az utolsó hétre hagyjuk, mert a has fejlődhet azalatt a egy- két hét alatt és nem volna jó rá a ruha.
Én: Az idei évben a tüllszoknyás ruha lesz a divat vagy a sima szoknyás ruhák is közrejátszanak?
Hölgy: Én úgy gondolom, hogy a tüllruha mindig is divat lesz, ahogy az esküvői ruha is. Ez szintén személyektől függ. A menny asszonyi ruha különleges, így egy esküvőn az arán van a hangsúly. Persze a hölgyek így is szeretik a tüllszoknyákat és előfordul ezeken a napokon, hogy többen is olyan ruhát vesznek fel, amelyek tüllből készültek. A menny asszonyi ruha olyan, amit csak az ara viselhet a menyegzőn, más nő vagy hölgy nem vesz fel ilyen ruhát, ha meghívták.
Én: Vannak olyan ruhák is, amik nem csak fehérek?
Hölgy: Persze. Jelen van a bézs szín is, ami már-már fehér. De volt olyan év is, amikor bepróbálkoztunk színesebb darabokkal. Bár azoknak a ruháknak nem volt nagy érdeklődésük, mert itt még nem annyira nyitottak a színes ruhák felé. Ez másképp van más városokban, mint például Marosvásárhelyen vagy Kolozsváron. Ott szeretnek az emberek kitűnni és megadják a módját az esküvőknek és lagziknak.
Én: Még az lenne a kérdésem, hogy nemcsak a ruhákkal foglalkoznak, hanem a frizurával is?
Hölgy: Igen. Kapcsolatban állunk fodrászokkal, akik megcsinálják az ara hajkoronáját. Tulajdonképpen mindent vállalunk a cégnél. Olyan kérés még nem volt, amit ne tudtunk volna teljesíteni.
Én: Köszönöm, hogy válaszolt a kérdéseimre.
Hölgy: Én köszönöm, hogy válaszolhattam rá.
    A beszélgetést követően a barátnőmmel távoztunk a helyről, de előtte megkérdeztem az elérhetőségeket, amik a bejegyzés végén lesznek láthatóak.
    Internetes felület:     http://feherrozsa.ro/feherrozsa/

2019. január 13., vasárnap

Kimi no Na wa

Kimi no Na wa-Your name


    Sokak vannak úgy, hogy a Youtube-on böngésznek. Akarva vagy akaratlanul felugrik egy videó, ami egy előzetes egy filmmel vagy sorozattal kapcsolatban. Én is így voltam 2016-ban. Céltalanul nézegettem a videókat, amik vagy felkeltették a figyelmemet vagy nem. És mikor már meguntam volna az egészet, akkor bukkant fel egy számomra ismeretlen videó. Először a grafika miatt kattintottam rá, mert szépnek találtam, de amikor befejeződött a videó és avval kapcsolatban kerestem a többit és már a hozzászólásokat olvasgattam, hogy kiderítsem a címet.
   Ez volt az, amikor rátaláltam a Kimi no Na wa című egész estét animére/animációs filmre. Nagy izgalommal vártam a filmet és a hozzá tartozó magyar feliratot is, de már angollal megnéztem, annyira türelmetlen voltam.
Annak idején az angolom nem volt a legkiemelkedőbb, de sikerült megértenem belőle pár dolgot és amikor megjelent a magyar felirat, azonnal meg kellet néznem, félredobva a tanulnivalókat. Mit mondhatnék? Lenyűgözött a film.
   Maga a film története ismerős volt. Két középiskolás tanuló éli mindennapjait avval a különbséggel, hogy egyikük falun, Miyazumi Mitsuha(Mijázumi Micuha) másikuk, Tachibana Taki(Tacsibana Taki) Tokióban él. Mitsuha nagy vágya, hogy elkerülhessen az unalmas falusi környezetből Tokióba, ahol vannak kávézók, mozik és miegymás, ami a faluban nem található meg. Taki-ról nem tudunk sokat, csak annyit, hogy a suliból két barátjával tölti idejét és pincérként dolgozik iskola után.
 Tachibana Taki

Miyamizu Mitsuha

   Egyik nap Mitsuha Taki-ként, míg Taki Mitsuha-ként ébred. Nem tudnak semmit egymás életéről, barátairól, családjaikról, csak élik egymás és saját életüket. Pár szóval, testet cseréltek. A testcsere egy héten párszor történik meg. 
Az idő teltével belejönnek egymás életét élni, de ehhez ki kellet kössenek pár szabályt, amihez az is járt, hogy naplót írnak saját/egymás telefonjaikba. És mondhatni  egymásba is szeretnek.
Mitsuha elhatározza, hogy megkeresi Taki-t és elmondja érzéseit neki, de Taki nem ismeri fel őt. Csalódottan tér haza és az azt következő időszakban nem cserélnek testet. 
A nyári fesztivál közeledtével Mitsuha sorsa is bekövetkeztetik. Taki telefonjából kitörlődnek a Mitsuha által írt naplóbejegyzések. Elhatározza, hogy megkeresi a lányt és kérdőre vonja, de nem jár sikerrel, mert a falu elpusztul egy üstökös által.
   A film grafikája valami nagyszerű. A színek választékos használata és a karakterek rajzolása, olyan gyönyörű, hogy szóba nem tudnám foglalni.
A zene dallamos és egyben érzelgős is, ami elvárható, ha már ennyit dolgoztak vele. A filmben hallható zenék, annyira magával ragadja az embert, hogy muszáj újra és újra hallania. És büszkén mondhatom, hogy megérdemelte az Oscar díjra a jelölést, kár, hogy nem nyert.
Végezetül pár kép a filmről, remélem kedvet kaptatok hozzá, hogy megnézzétek Mitsuha és Taki érdekes és szívszorító találkozását. 
Üdv, Bali.









2019. január 6., vasárnap

Könyvajánló #2

The Selection - A Párválasztó

   Kiera Cass A Párválasztó című könyve egyszerűen elbűvölő kötet.
Maga a történet jóval a jövőben játszódik, amikor már a Föld megélte a IV. Világháborút és az emberek nem a megszokott civilizációban élnek. A könyv helyszíne az amerikai kontinens, de nem a megszokott Amerikának hívják, hanem Illeának. Első hallásra igen furcsa volt nekem, de úgy a könyv negyedénél már megszoktam.
     A főhősünk America Singer éli hétköznapi életét és nagy titkot rejt családja elől, méghozzá azt, hogy szerelmes. Ebben az időben az emberek kasztokban élnek, ami rangsorolja őket. Az Elsők a király és hozzátartozói, majd következnek a Kettesek, Hármasok, Négyesek, egészen a Nyolcasokig van a rangsorolás. Főhősnőnk az Ötös kaszthoz tartozik, igaz van mit enniük, de nem dőzsölnek az ételben és igazán szegénynek sem mondhatóak. Egy kaszt az, ami elválasztja családját a szegénységtől. Szerelme Aspen épp a Hatosokhoz tartózik, ami azt jelenti, hogy ő szolgáló a nagyobb kasztokhoz szokták hívni, ahol besegít az építésben, takarít és hasonlók. De America élete megváltozik egyik napról a másikra, mert értesítést kapott, miszerint ő lehet az egyik kiválasztott a körzetében. Persze azonnal tiltakozott, hogy ő nem fog jelentkezni, mert nem tartja vonzónak a herceget, de Aspen meggyőzi őt, majd anyja is megzsarolja, mit sem sejtve a két fiatal egyezségéről.
America anyjával együtt a hivatalba megy, ahol képet készítenek a jelentkező lányokról. Pár nap elteltével egy kisebb veszekedés után hősnőnkkel szakít Aspen és magára hagyja, majd kiderül, hogy America lett a harmincöt Kiválasztott egyike.
Hogy mi vár America-ra a következő időkben, azt a könyv elolvasása után sem szeretném elárulni, hisz akkor spoiler lenne és akkor semmi értelme nem lenne a bejegyzésnek.
A könyvről annyit elmondok, hogy letehetetlen és igazán elbűvölő és én tényleg America helyébe képzeltem magam, amikor olvastam.
A könyv borítójáról annyit mondanék, hogy a szemet szúr mindenkinek. A lány, aki szerepel rajta, olyan, mintha maga America lenne rajta és imádom, hogy olyan türkiz szint választottak az első kötetnek (kedvenc színemhez áll a legközelebb a türkiz). Bár a háttérben álló lányok egy kissé zavarók számomra, de értelmet nyert a borító is, ahogy olvastam a kötetet és elmondhatom, hogy szívből örülök, hogy ez az első elolvasott könyv az idén.
És még egyszer meg szeretném köszönni a barátnőmnek, hogy kölcsönadta a könyvet, amit jó szívvel ajánlott nekem, kilétét nem szeretném felfedni, de biztos vagyok benne, hogy magára ismer a sorok között. Köszönöm Akira!

Boldog új évet utólag is!
Üdv Bali.