Oldalak

2020. január 28., kedd

Könyvajánló #9

Stephanie Perkins:
 Isla és a hepiend

Ez a könyv véletlenül akadt a kezembe egy könyvtári látogatás után. Általában egy céllal megyek a könyvekkel teli épületbe, de mikor odaérek sose tudom igazán, hogy mit is szeretnék olvasni. 
A tekintetemet azonnal megragadta a könyv gerince és ahogy elolvastam a fülszöveget, azonnal megtetszett a könyv tartalma. (Kicsit Isla helyébe képzeltem magam)

A könyvben végigkövethetjük, ahogy Isla egy napon találkozik Joshal, akibe kilencedik óta szerelmes. Szegény lány nem úgy képzelte el a találkozást vele, hogy félig magáról sem tud, de ez is benne van a pakliban.
Amint visszatér a francia vidékre, hogy megkezdhesse az utolsó évet a fiú folyamatosan a fejében van, ha ott van, ha nincs. 
Félreértés miatt Josh nem mer közeledni a lány felé, de ez tisztázódik kettőjük között és hamarosan egy párt alkotnak. 
De mint minden jót, egyszer beárnyékolja a rossz is, ahogy Isla és Josh kapcsolatát is. Egy hétvégi kiruccanás miatt veszélybe kerül kapcsolatuk, Josh kénytelen anyjával tartani, így a szerelmespárt elszakítja a távolság.
Josh minden szabad percet megragad, hogy beszélhessen Islával. Azonban a találkozás döcögősen sikerül a két fiatal részéről, ami veszekedésbe torkollik és a szakítás borús hangulata árnyékolja be a szép kapcsolatot. Isla teljesen kiborul és gyászolja kettejük kapcsolatát.

Az írónő hétköznapi problémákat írt le a könyvbe, de mégis valami egyediséget sikerült belecsempésznie a tartalomba. Két fiatal, akik egy párt alkotnak és meg kell küzdeniük mind a távolsággal, mind a kételyeikkel.

És miért is tudom Isla helyébe képzelni magam? 
Egyszerű a válasz. A tanulmányok folytatása igenis komoly dolognak számít a mai világban, nem könnyű vissza állni a megszokott kerékvágásba, jelen esetbe a tanulásba. 
Érdekesnek találom, hogy az ilyen típusú könyvekbe botlok bele és elolvasásuk után új reményt adnak nekem, ahogy Isla története is tette egy kis szerelemmel megspékelve.

A könyv nagyon szórakoztató és ajánlom mindenkinek, aki egy kis felhőtlen szerelemre vágyik vagy csak simán kipihenné magát. Mindkét esetben jó választás lesz a könyv.


Fülszöveg:
A reménytelenül romantikus Isla azóta van belezúgva a zárkózott művész Joshba, mióta csak megkezdték első évüket a Párizsi Amerikai Gimnáziumban. Egy véletlen manhattani találkozás után nem is tűnik olyan lehetetlennek, mint Isla hitte. Ám ahogy Franciaországban megkezdik végzős évüket, Islának és Joshnak komoly kihívásokkal kell szembenézniük: meg kell birkózniuk a csalási drámával, bizonytalan egyetemi jövőjükkel, és azzal az igencsak valószínű lehetőséggel is, hogy talán el kell válniuk egymástól. 

Jó olvasást kívánok!

Üdv, Bali

2020. január 20., hétfő

Kreatívítás

CD festés

Úgy egy hete jött az ötlet, hogy festenék újra. De mivel nem volt vásznam gondolkozni kezdtem, hogy mire is lehetne papíron kívül festeni.
Erre a kérdésemre a Youtube-on kaptam választ, mikor egy Tik Tok összeállítást néztem, amiben festettek. 
Tudni kell rólam, hogy nagyon szeretek rajzolni és tavaly arra jöttem rá, hogy mikor időm adódik rá, akkor festek is. -Mellékesen jegyzem meg, hogy a barátnőimnek az ajándékaik is festve lettek-

Ebben a videóban láttam, ahogy egy bakelit lemezre festenek és eredetinek találtam az ötletet, csak egy gond volt ezzel...nekem nincs bakelitlemezem, de van CD-m. 
Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy mit is festhetnék a kis lemezre, mindenképpen szerettem volna felhasználni a sárga és a zöld színt, hogy ezek uralkodhassanak.

Elővettem hát ezen a napon az ecseteimet és az akril festéket, illetve a CD-t is, mint vásznat. 
Figyelem!
 Aki még nem festett akril festékkel jobb ha tudja, hogy nem jön ki a ruhából.

De nem is szaporítom a szót, hanem felvázolom, hogy mit is csináltam lépésenként.

1.lépés
Az asztalra leterített papírra raktam a CD-t és lefestettem fehér festékkel, mint alapszínt.
Nem vártam meg, hogy megszáradjon teljesen, hanem a zöld színt felvittem az ecsettel a lemez feléig és a sárgát a másik felén vittem fel valamennyire eldolgozva a két szín találkozását.


A száradás közben eldöntöttem, hogy mit is fogok felfesteni a lemezre. Eleve úgy álltam neki, hogy nem volt ötletem, de aztán képeket nézegetve saját ötletem támadt, amit minél hamarabb akartam megvalósítani.

2.lépés
Mivel nekem hat színből álló akrilfestékem van, ezért külön meg kell keverjem a színeket, amiket használnom kell. A fa törzséhez mint tudjuk barna kell, ezért a piros,sárga és egy kevés fekete segítségével tudtam keverni. 
A nagyjából száraz alapunkon elkezdtem megrajzolni a fa törzsét (ebben vagyok a legbénább). 


3.lépés
Egy vékony ecsettel a sötétzöldet használva ütögető mozdulatokkal kezdtem el a fa lombját megfesteni. Itt előny lehet, ha nem száradt meg teljesen a festék, mert akkor nem kell külön világos leveleket is festened. De vigyázni kell, hogy a világossárgánk ne nagyon vegye át az uralmat a lomb felett.


4-5.lépés
A fa törzsét befejezzük. Én törekedtem arra, hogy valamennyire igazinak is látszódjon, hiszen nem vagyok profi festő.
Mivel a zöld területet üresnek láttam, ezért a háttérnek használt sárgát használtam és szintén ütögető mozdulatokkal foltokat hagytam.


6-7.lépés
A virágoknak szárat illetve levelet húztam nagyon vékonyan figyelve, hogy a két szín amit használok ne nagyon keveredjen. Hogy még hitelesebb legyen a fának egy árnyékot is felfestek, amit később vizes ecsettel halványítok. 
Megjegyzés: Csak akkor tanácsos vizes ecsetet használni, ha túl erős lett a szín és lágyítani szeretnél rajta.


8.lépés
Én úgy láttam az összképen, hogy a virágok lebegtek a fűben, ezért a sötétzöldet használtam és sötétebb füvet vittem fel. Ezt úgy oldottam meg, hogy az ecsettel felvettem a festéket és a jelen esetben telefontokot (nincs palettám) használva húztam párat, hogy a felesleg lekerüljön az ecsetről, majd csak pár kicsi húzással a szár végénél viszem fel.

9.lépés
Miután kész vagyunk vele hagyjuk száradni és gyönyörködjünk benne. Ha ez megvolt, akkor már csak egy fényképet kell készítened és a világgal megmutatni, hogy mit is csináltál, majd tetszőlegesen felrakod a szobád falára vagy esetleg valakinek adod ajándékba.


A festés időtartama: körülbelül három óra
Ecsetek: Milan 00, 2, 3, 3; DACO 4, 8, 12.
Akrilfesték: Defining Perfection Acrylin Colors 6-os kiszerelés, KOH-I-NOOR HARDMUTH ACRYLIC fehér.
Festéshez szükséges:
-száraz törlőpapír az ecsetek megtörléséhez
-újságpapír a festett tárgy alá
-egy pohár víz az ecseteknek
-ecset
-festék

Üdv, Bali

2020. január 8., szerda

Levelezőtárs kerestetik

Keress levelezőtársat!


Boldog Új Évet mindenkinek!

Elérkezett a 2020-as év legelső blogbejegyzésének az ideje. Már nagyon régóta érlelődik bennem a gondolat, hogy milyen típusú bejegyzést is írhatnék nektek és arra gondoltam, hogy miért is ne írnék arról hogyan keressünk levelezőpartnert.

Az újévben mindenki sok mindent elhatároz, de szerintem egyikünk sem gondolja azt, hogy levelezőtársat keresne. 
A régi időkben, mikor még nem volt se telefon és internet az emberek levelekben kommunikáltak egymással. Ha az ismerős külföldön élt, akkor hosszabb ideig tartott megérkeznie annak a levélnek, amiben leírtad például az egyik rokonod hamarosan szülni fog és mikor már megérkezik a levél a címzetthez, már a keresztelőt tartjátok. De ez csak példa.

A mai időkben könnyebb a "levelezés". Az internetes oldalaknak köszönhetően mindenkit el lehet érni élhet az a személy akár Amerikában. 


Szeretném elmesélni én hogyan leltem rá a levelezőtársaimra és miért is döntöttem e felől.

Még kilencedikes koromban a magyartanárnőnkkel a levél feladását tanultuk az osztállyal. A táblára felrajzolta miként kell felírni a címzett és a feladó adatait a borítékra, amit buzgó diákként másoltunk be a füzetbe. Persze én már tudtam ezeket, hiszen mind a mai napig anyukámnak a testvérével levelet küldünk egymásnak.
A tanárnő, mikor látta hogy végeztünk a másolással feltett egy egyszerű kérdést: "Van levelezőtársatok?". Az osztálytól egyöntetűen a nem választ kapta, de bennem megmozgatott valamit a kérdéssel. Arra gondoltam, hogy én miért is ne kezdhetnék el levelezni?
Az iskola után anyukámat is megkérdeztem erről és elmondta nekem, hogy ő is levelezett anno gyerekkorában egy lánnyal és még most is megvannak a levelek.

Azon a héten elhatároztam, hogy felmegyek az internetre és a Google-ba beírom, hogy levelezőtársat keresek. Ismerjük jól a Google-t, ami jó pár lehetőséget tartogat a tarsolyában és megannyi lehetőséget dob ki nekünk. 
Böngészve az oldalakat rátaláltam egyre, ami nagyon megfogott, egyszerű stílusú oldal és jó pár ezer ember csatlakozott hozzá. Ez nem más, mint a moly.hu oldal, nem összetévesztendő a Moly nevezetű játékkal! 
Erre az oldalra én is regisztráltam és tucat számra olvastam a "hirdetéseket", miszerint sokan levelezőpartnert keresnek minden korosztályban. Jó párat el is olvastam, de nem nagyon feleltek meg az akkori igényeimnek és arra gondoltam, hogy miért ne írhatnék egy "karcot" amibe belefoglalok minden olyant fontosabb dolgot, amit szeretek csinálni és érdekel aztán lesz ami lesz.
Másnap, amikor felléptem az oldalra kaptam egy hozzászólást, miszerint egy korombeli lány szívesen levelezne velem e-mail-ben.


Persze az évek során elhalványultak a kapcsolatok, de sokakkal még a mai napig tartom a kapcsolatot és most is ismerkedek két lánnyal, akik nagyon szimpatikusak nekem. 
Van szerencsém hagyományos levelezésben is, de ezt a partnerrel kell megbeszélni miként szeretnétek "beszélgetni" a lényeg azon van, hogy legyetek nyitottak.

A moly.hu levelezőtárs oldala: https://moly.hu/zonak/levelezotars-kerestetik
Itt tudtok keresgélni vagy regisztrálni is.

Remélem tudtam segíteni egy kicsit és ez a bejegyzés lesz nektek a kezdőlöket arra, hogy barátságokat alakítsatok ki.

Üdv, Bali.