Oldalak

2020. október 23., péntek

Sorozatajánló #2

 iCarly



A Nickelodeon egyik sorozata, ami 2007-ben debütált a csatornán.

Történet

Carly Shay seattle-i lány, bátyjával Spencer-rel él egy apartmanban. Carly hamar önálló lesz művész bátyja mellett, aki érdekesebbnél érdekesebb műveket alkot meg.

Carly és barátnője, Sam egy tanár által tehetségkutató zsűrijeként vesznek részt büntetésből. Kamerára kell vegyék az összes tehetséget, ám az is lencsevégre kerül, ahogy kibeszélik a tanárnőt nevetséges módon. Persze az egész beszélgetés felkerül a netre Freddie álltal, aki segített a lányoknak.

Abban reménykednek, hogy nem látta a tanárnő, de sajnos igen, így munkájuk kárba vesz. Végül Carly-ék lakásában egymásnak panaszkodva találják ki az iCarly-t. Egy olyan webshowt, ahol mindenről is szó kerül vicces formába.

Kezdetét veszi a három barát internetes élete és viccesebbnél viccesebb helyzetekbe kerülnek.


 Vélemény

Mivel nemrég fejeztem be az első évadot (anno tévében is néztem), ezért csak arról véleményezek.

Vicces, érdekes és kikapcsoló nézni, ahogy a tini évek elején három barát érvényesül az életbe, mindezt azért, hogy véleményt nyilvánítsanak. Biztosra menve nehezen lehet abbahagyni a sorozatot.


Ajánlom

Mindenkinek, hiszen egy vicces, érdekes sorozat, kissé szokatlan szituációkkal. Azoknak mindenképp, akik anno nézték a tévében és sosem sorban kapták el a részeket, vagy kimaradt pár rész.

iCarly-ra fel! És 5...4...3...2...


2020. október 16., péntek

Könyvajánló#17

Delia Owens: 

Ahol a folyami rákok énekelnek


Fülszöveg

"Titkot legjobban a kagylóhéjak tudnak tartani."

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és '60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt...

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő "Lápi Lányra" terelődik.


Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.


Vélemény

Igazán érdekesnek találtam, ahogy az írónő leírja a természeti képeket hajszálpontos pontossággal, mellette Kya felnőtté válását, lányból nővé fejlődését és a természet iránti hatalmas szeretetét. Mindezek mellet egy haláleset utáni nyomozást is, hogy a semmiből milyen nyomokra bukkannak, a szemtanúk folyamatos felbukkanását egy-egy részlettel. Majd mindezek háttér történetét. 

Szembesülünk az egyedül élő Kya minden apró érzelmével, hogy mennyire elidegenedett az évek során a környékbeliektől. És igazán a természet lágy ölén képes békére lelni. 

Cselekmény dús, természeti képekkel, szerelmi szállal ellátott történet. Nem hazudok, amikor azt mondom, bizonyos részeknél felnevettem, cikinek tartottam vagy éppen Kya-val egyszerre sírtam, amikor a sorokat olvastam.


Ajánlom

Ha szereted a természetet vagy a krimit, akkor mindenképpen el kell olvasnod. Vagy, ha szereted a fejlődésregényt, akkor azért. Ha érdekel a lápi élet, vagy hogy egy kislány hogyan éli túl egyedül az éveket a szegénységben. 


Üdv, Bali


 

2020. október 7., szerda

Back to school

 Egyetemista lettem!



Üdv olvasó!

Mint a címből is kiderült egyetemista lettem.

Kevesen tudják rólam, hogy szeretek tanulni (akár mateket is). 12.-ben már nagyon gondolkoztam, hogy egyetemre menjek vagy ne. Végül az egyetem mellett döntöttem.

Igen, de volt egy kisebb (3 év) kihagyásom, amit nehezen tudtam pótolni. Közbejött az érettségi megszerzése, ami elengedhetetlen az egyetemhez. Így az volt az elsődleges célom.

A friss ropogós diplomával a kezembe kaptam is az alkalmon és a helyi egyetemre be is adtam a jelentkezésem. A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZEK) által meghirdetett szakra, könnyűipari mérnökire. 

Ezt a az Óbudai Egyetem, Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki kara, ami Budapesten van. 

A fent említett SZEK által nyertem felvételt erre a szakra, ami levelezés útján bonyolódik le, némelyik órát személyesen tartják meg a tanárok, valamelyiket online.

Persze a hétvégi órák mellett a hétköznapok sem tétlenek, hiszen készülni kell az órákra, közeledő vizsgákra. A nehezítés az, hogy a korona vírus miatt maszkban kell ülnünk személyes találkák során. 


Vannak még dolgok, amiket ki kell tapasztalni, például az egyetem sajátos rendszerét és a hozzá tartozó appokat is. De ezek ellenére elég könnyen megy az egész tanítás. Már csak az a kérdés, hogy milyenek lesznek a vizsgák?

De mindenről igyekszem számot adni és gyakrabban jelentkezni az elmúlt időszakhoz képest.


Ha bármilyen kérdésed van nyugodtan tedd fel és válaszolok tudásomnak megfelelően.