Oldalak

2021. május 25., kedd

Könyvajánló #24

 Agatha Christie - Tíz kicsi néger




Sziasztok!
Megérkeztem egy újabb könyvajánlóval, ami ezúttal a Tíz kicsi néger című könyvről fog szólni.

Először is, nagyon sok helyen láttam, hogy ez a könyv mennyire népszerű, ezért is döntöttem úgy, hogy felkerül az olvasandó listára. 
A könyvtárban nehezen akadtam rá, már-már lemondtam róla, de akkor megakadt a szemem rajta és azonnal lekaptam a polcról (eredetileg ezért a könyvért mentem). 

Egy kicsit sem csalódtam Agatha krimijében, hiszen mindig sikerül meglepnie akárhányszor a kezembe kerül egy kötete. 

Eleinte kicsit feszélyezett az, hogy most tíz ember szemszögéből olvasom el a történetet, de hamar rá kellett jöjjek, hogy nem csak erről van szó. 
Mint mindig, most is szeretném elkerülni a spoilert, így igyekszem úgy mesélni a tapasztalataimról, hogy nem buktatom le a történetet.

Érdekesnek találom, hogy tíz emberről szól a történet és azoknak az embereknek a szemszögéből is. 
Olvasás közbe egyszerre éreztem azt, hogy zseniális és hátborzongató. Ez a kettősség végig jelen volt, ameddig végig olvastam a történetet. 
Az az izgalom, ahogy sorra történnek az események és valahogy rá kell jönni ki is a gyilkos. Egyszerűen fantasztikus.

Fülszöveg:
Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. 
A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári esetén a sziklás öbölbe.
A tulajdonos azonban nincs sehol...
A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be.
A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. 
Tízen érkeznek.
Hányan távoznak?
A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó. 

Üdv, Bali

2021. május 18., kedd

Könyvajánló #23

 André Aciman - Szólíts a neveden



Sziasztok!
Mi mással jöhetnék, mint a jól ismert Szólíts a neveden című könyvvel, ami most akadt a kezembe. Egy könyvtári látogatásnál pillantottam meg a kötetet, gondolkodás nélkül kaptam le és határoztam el magamban "Te velem jössz!". 

Nem akartam, hogy sokáig várakozzon a sorára és egy Instagram szavazás után a követők e mellett a könyv mellett döntöttek.
Sajnos másnap tudtam csak nekifogni és teljesen levett a lábamról.

Fülszöveg

André Aciman olasz riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. A vonzalom ,amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva a környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet.
A Szólíts a neveden korunk egyik legcsodálatosabb szerelmi története, amely egy csapásra klasszikussá vált.

Amikor kivettem a könyvet, még az elején szkeptikus voltam, hiszen a filmről ítéltem meg a könyvet és azt hittem, hogy unalmas. 
Miután elolvastam az első száz oldalt, rájöttem, hogy ez a könyv fantasztikus. 

Elio és Oliver között olyan kötelék alakult ki, amit csak elképzelni lehet és nem mindenkinek adatik meg. 
Kapcsolatuk nem csak az érzelmekre alapult, hanem sokkal többre. Egyszerre voltak barátok, de ugyanakkor szeretők is.

Megismerjük kettejüket, leginkább Elio érzelmeit, hogy mi kavarog benne, már a legelső naptól kezdve. Mindezt úgy ismerhetjük meg, hogy olasz körülmények között vagyunk. 

A könyv és a történet vége felé elfogott a szorongás, hogy miért ér véget és miért ilyen módon (Nem szeretnék spoilerezni). Ahogy Elio elmeséli a történteket, az járt a fejemben, hogy én is ilyen szerelmet szeretnék, ami soha véget nem érő.

Azok, akik látták a filmet, de még nem olvasták a könyvet, ajánlom, hogy keressék meg a kötetet és lássanak hozzá, mert a könyv sokkal messzebbre nyúl el, mint a film. Sok fontos szereplő maradt ki a filmből és fontos jelenet is, amiért nagy kár. 

Akik sem a filmet nem látták, sem a könyvet nem olvasták készüljenek fel, mert ez egy LMBTQ témájú könyv és film, de egyúttal romantikus tragédia is. Érdemes a könyvvel kezdeni. 

Üdv, Bali

2021. május 5., szerda

Kreatív #9

 Bulett Journal- Május



Sziasztok!

Egy újabb hónapot tudhatunk a hátunk mögött és lassan érkezik is a nyár, amit mindenki vár (én is).

És, ha már egy új hónap, akkor a májusi határidőnaplót is meg kell rajzolni, aminek a témája a Ghibli filmek lettek.

Aki jártas az animék világában az tudja, hogy a Ghibli filmek nagy népszerűségnek örvendenek. Csak egy pár: Vándorló palota, Chihiro szellemországban, A macskák királysága, Porco Rosso, Szél támad.


Most kivételesen két oldalra rajzoltam a hónapot, mert Május egy kissé zsúfolt lesz a tesztek és vizsgák miatt és kell a hely.
A kockás füzetet nagyon tudom ajánlani, mert könnyebb megrajzolni a keretet. Aki kíváncsi az 6x6-os méretű. A figurákat most a Totoro és a Vadon hercegnője című filmek ihlették.


A szokás követő az előző hónaphoz hasonlóan hasonló felépítésű és végre elégedett vagyok. A figurák Kiki, a boszorkányfutár filmből vannak.


Az első két nap hétvégére esett (ami nagyon jó). A megrajzolást a napokra egyszerűre hagytam meg, hiszen a Ghibli filmek szereplői feldobják az egész hónapot. Ezúttal a Vándorló palota szereplői kerültek lapra.



Az első hétnél szintén a Vándorló palota egyik szereplője található, a következő hét pedig Chihiro szellemországban szereplői kerültek fel a lapokra.


A következő két hetet egy kicsit egyszerűre vettem (kicsit lusta voltam már). Szintén terítékre került Kiki, a boszorkányfutár és a Totoro is ismét, bár mindkettő egyszerű formában.


A hónap utolsó napját vettem talán a legkomolyabban és bevallom őszintén, hogy nekem ez a legkedvencebb oldalam, amiért ilyen jól sikerült. Ezúttal A vadon hercegnője egyik szereplője került fel és egyúttal zárja le a hónapot.

Amiket használtam:
  • Milán színes ceruza 
  • Fekete toll
  • Radír
Üdv, Bali.