Oldalak

2019. február 24., vasárnap

Anime ajánló #1

A Vándorló palota
- Miyazaki Hayao


 Elképzeltétek valaha, hogy milyen lenne a mágiát és a modern világot egy helyen látni, ami egy háborús világban történik? 
Én addig a bizonyos pontig nem foglalkoztam vele, amíg meg nem találtam Miyazaki Hayao A Vándorló palota című egész estés anime filmjét.
 A történetben szereplő Sophie békés életet él a szülővárosában, ahol egy kalapboltban dolgozik. Mikor a városban elindul húgához, hogy megtudja nincs-e baja két katona elállja útját és meghívást kap, miszerint tartson velük egy italra. A lányt szorult helyzetéből egy ismeretlen szőke fiú menti meg, ám újabb bajba kerülnek.
Sophie megmenekül, ám de amint visszaér az üzletbe húgától egy ismeretlen hölgy tér be, aki egy boszorkány és átkot szór a lányra. Sophie megöregedik és másnap világgá megy, hogy megkeresse a boszorkányt és eltávolíttatja az átkot.
 Eléri a puszta határát, de az átok miatt hamarabb elfárad, mit fiatal korában, így megpihen és ekkor vesz észre egy jó sétabotnak való ágat, amit nagy nehezen kihúz, de a bot egy elátkozott madárijesztő. A madárijesztő, név szerint Répafej egy sétapálcát ad neki, illetve menedékere is lel Sophie részére, ami nem más, mint Howl palotája.
Ebbe a palotába felveszi saját magát, mint házvezetőnő és kipofozza a rendetlen otthont. Persze nem maradhat el egy kis baleset sem, ami által Howl hisztizésben nem tör ki. 
Sophie átka lassan megtörni látszik, amiben Howl-nak is nagyon sok szerepe van és végül a lány szerelmes lesz a varázslóba.

Miyazaki Hayao nagyon jó történetet alkotott meg és ez az animáció terén is megmutatkozik. A rajzolás és árnyékolás pont ott van ahol lennie kell, illetve az ábrázolások is mesteriek. A zenére sem lehet panasz, hiszen ez az anime nem a modern időkben játszódik, így a zene választás is tökéletes.
 Összegezve ez az anime jó kezdés, hogy beleláthass ebbe a világba és ne csüggedjen az, aki nem tud japánul vagy nem akarja magyar felirattal nézni, ugyanis A Vándorló palota szinkronizálva van.
Jó szórakozást kívánok az anime-hez!
Üdv, Bali.

2019. február 16., szombat

Anime

Az anime

  "Mi az az anime?" - teszitek fel a kérdést magatokban, amikor már milliószor hallottatok róla, hol egy barátotoktól vagy egy családtagtól.
A hivatalos jelentése az anime-nek japán rajzfilm, ami több korosztályt céloz meg, a gyerekektől egészen a felnőttekig.
Igen az anime tényleg magába foglal sok korosztályt és ezek csoportosítva is vannak (erről bővebben a Wikipédián tudtok olvasni), ami megkönnyíti mind az ismerkedni vágyókat, vagy a már rutinos anime-seket is, abban, hogy milyen anime-t is tudjanak nézni. 
  És hogy miért is írok az anime-ről? Egyrészt azért, mert engem is érint ez a téma, mert imádom nézni és izgulni, hogy mi lesz a vége egy-egy anime-nek, másrészt azért, mert a blogon is szeretnék egy pár anime ajánlót írni és ezt nem tehetem meg úgy, hogy a kedves olvasóim, azaz ti ne tudjátok legalább a fogalmát ennek.
Most, hogy megmagyaráztam ennek a cikknek az okát bele is vághatunk a mesélésbe. 
  Szerintem senkinek nem kell bemutassam vagy megmagyarázzam a Minimax gyerekeknek szóló  csatornáját, illetve az este kilenc után megjelenő Animax-ot, igen itt lehetett már látni anime-ket, még ha nem is tudtuk, hogy azok. Én is itt néztem először anime-t, avval a felfogással, hogy ez csak rajzfilm. Igen tudom nagy hibát vétettem ekkor, de abban az időben nem volt internet, hogy utánna lehessen nézni a dolgoknak. Miután törölve lett az Animax csatorna nem volt, hol nézni anime-t, így feledésbe merült nálam.
De ... itt jön a képbe a tizedikes énem, aki egyik nap le akart ülni filmet nézni az öccsével, de nem volt ötletünk, hogy mit is nézzünk. És akkor... akkor jutott eszembe, hogy miért nem nézzünk egy olyan rajzfilmet, amit anno nagyon rég láttunk, de egy baj volt, hogy nem tudtuk a címet, így véletlenszerűen írtuk be a betűket, hátha felbukkan egy kép, amire azt tudtuk mondani, hogy ismerős.  
Szerencsére fel is bukkant egy ismerős kép, így meg is néztük a filmet, ami nem volt más, mint egy Inuyasha film. 
Igen, az Inuyasha volt az az anime, amire azt mondhatom, hogy belevitt ebbe a világba.
Amint végeztem evvel az anime-vel, arra gondoltam, hogy milyen jó volt és még szeretnék nézni, így a Google segítségével rátaláltam arra, hogy ez egy anime és az Animeaddicts (https://animeaddicts.hu/news.php?news) oldalra is. 
Ez a magyar oldal, ahol naprakész, hogy az oda látogatókat ismertetőkkel lepje el, nemcsak anime-vel, hanem játékokkal mangákval, drámákval. Így nem volt csoda, hogy regisztráltam és végignéztem a kínálatot.
Persze mielőtt jobban beleáshattam volna magam először a retro/kalsszikus anime-ket néztem meg, amik az Animax-on is voltak, párat kihagyva belőle.
És ha még nem volna elég, akkor nem csak az oldal foglalkozik evvel, hanem külön rendezvénye is van Magyarországon. Ez nem más, mint a MondoCon, ahol egy évben négyszer kerül megrendezésre, minden évszakban. Ott az emberek annak öltöznek be, aminek/akinek akarnak és kellemes két napot tölthetnek el ott, különböző programokkal megszínezve a napot, illetve japán ételeket is lehet kapni, amik ízletesek.
Végezetül pár anime, amik az Animax-on vetítve voltak.
 (Sailor Moon)
 (Vadmacska Kommandó)
 (Conan a detektív)
 (Soul Eater)
(Pokémon)

2019. február 7., csütörtök

Filmajánló #2

Csillag születik

Figyelem spoilert tartalmaz!
A Csillag születik volt az a film, amit a legjobban vártam 2018-ban, bár csak most tudtam megnézni, mégis elnyerte a tetszésemet a film. A két főszereplőt Jack-et (Bradley Copper) és Ally-t (Lady Gaga) játssza. Aki ismeri Bradley Copper munkásságát, annak kicsit furcsa lehet a filmben az alakítása. Lady Gaga-t szerintem nem is kell bemutatni, hisz híres énekesnő, aki a nem megszokott külsejéről is híres, nemcsak a hangjáról.
  Mivel ez egy zenés film, így elengedhetetlen az alapsztori, mégpedig adott egy lány/nő, aki pincérként dolgozik és imád énekelni, nos Ally is ilyen személy, csak ő tenni is akart, hogy beinduljon a karrierje, de a vállalatok nem veszik fel az orra miatt. Igen, jól olvastátok. Én sem értem, hogy hogyan lehet elutasítani egy tehetséget a külseje alapján, de már a mai világban nem nagyon lepődök meg.
  Ally egy fellépése során belefut Jack-be, aki mint kiderült a film elején, hogy egy híres énekes, de lecsúszóban van a karrierje és komoly gondokkal küzd, alkohol és drog problémákkal. A fellépés után Jack elhívja Ally-t, hogy igyanak meg valamit, aminek során egy kis balhéba keverednek és Ally megsérül. Egy parkolóban ülve megírják első közös dalukat, amit majd Jack következő koncertjén elő is adnak és így Ally is ismerté válik.




   És innentől válik egy kissé drámaivá a helyzet. Jack egy ideig nem nyúl az alkoholhoz Ally miatt, de aztán mégis visszaesik. Eközben Ally karrierje eléri a legtetejét, így ismert lesz, díjakra jelölik és koncerteket tart. Persze elmaradhatatlan az, hogy összeházasodnak és közös lakás legyen és egy kutya, akit Jack gondoz. A díjátadón Jack szégyent hoz Ally-re az alkohol és drog miatt és elvonóra küldik őt.
  Jack sikeresen veszi az akadályokat az elvóvón és el is hagyja az intézményt. Már azt hisszük, hogy minden rendben, de bekavar Ally menedzsere a pakliba és Jack elgondolkodik. 


Egy koncert során, amit Ally tart, Jack nem jelenik meg. Gondolhatjuk, hogy mi történik majd. Jack öngyilkos lesz, amit Ally rosszul visel. Az utolsó jelent az, amik egy megemlékezésen vagyunk, amin Ally elénekli Jack dalát, amit neki írt.
  Ez a film betekintést enged abba, hogy nem minden sztár tudja kezelni a hirtelen jött hírnevet, illetve, hogy ezt a családtagok hogyan élik meg, nem beszélve arról, ha két családtag is hírnevet kap és közöttük is létre jön a feszültség és az irigység is, de ha erősek, akkor mindent kibírnak együtt.
A zenék pont illenek az adott jelentekhez, amikor olyan szomorú hangulat van, akkor a dal is olyan. Ami különösen megragadott az a Shallow című szám, amit Lady Gaga és Bradley Cooper énekel, ez a legelső daluk, amit együtt énekelnek. (Link: https://www.youtube.com/watch?v=EQvov7OU1F4 )
Remélem kedvet kaptatok ahhoz, hogy megnézzétek a filmet.

Üdv Bali.

2019. február 2., szombat

Könyvajánló #4

Kierra Cass - The One
Az igazi

   Elérkeztünk a Párválasztó harmadik, egyben az "utolsó" részhez.
America bevallotta saját magának, hogy szerelmes Maxon-ba. 
Talán ebben a kötetben van a legtöbb kaland, ami felborzolja a kedélyeket. 
America felkeltette a király figyelmét viselkedéssel, hogy a könyvből idézzek, eléggé vadóc. America próbál jól viselkedni, hogy a király tetszését elnyerje, de nem fordul a jó irányba ez a megfelelés.
America és Aspen titkos kapcsolatának úgy látszik, hogy vége és nem nagyon közelednek egymás felé. De mihelyt egy kapcsolatnak vége szakad, egy egészen szokatlan kötődik meg.
  Egy napon America a könyvtárba megy, hogy elterelje gondolatait és rajtakapja egy vetélytársát, hogy sír. Bár ez a karakter az első két kötetben ellenszenves volt számomra, úgy kedveltem meg a beszélgetést követően őt és ezzel növelte a kedvenc karakterek listáját. 
   Persze a palotát még mindig érik támadások a lázadók által, így America és Maxon kapva kap az alkalmon, hogy több információt tudjanak meg. Ez volt az első alkalom, hogy Maxon kilépett a palotából megfelelő kíséret nélkül, mindezt azért, hogy apja, a király ne szerezzen tudomást róla. Ezen az éjszakán mindketten veszélybe kerülnek, de sikerül megmenekülniük. 
   A vége felé, már azt hisszük, hogy minden jóra fordul, de nem így van. America szőrnyű hírt kap otthonról és négy napra elhagyja a palota védelmező falait. Mikor visszatér egy partival fogadják, ami azért szerveződött meg, mert bekerült az utolsó kettő közé.
Vajon Maxon kit választ végül hitvesének?
Erre a választ csak akkor kaphatják meg a kedves olvasók, ha belemerülnek a könyv világába. (Tudom, hogy most gonosz vagyok).

Összegzés

A Párválasztó sorozat kötetei érdekesek voltak számomra. Nemcsak a csili-vili-t írta le az írónő, hanem azt is milyen szenvedni. Bár az érzelmek nagyon összekuszálódtak mindhárom kötetben, mégis a végére egyértelművé vált minden. És voltak kiszámítható dolgok is, ha már sok ifjúsági regényt olvas az ember. Egyszerre volt érdekes, elbűvölő, kalanddal teli és szomorú is.
Végül köszönöm Akira-nak, hogy kölcsönadta a könyveket és megoszthattam a véleményemet a kötetekről.

Üdv, Bali.