Oldalak

2019. február 24., vasárnap

Anime ajánló #1

A Vándorló palota
- Miyazaki Hayao


 Elképzeltétek valaha, hogy milyen lenne a mágiát és a modern világot egy helyen látni, ami egy háborús világban történik? 
Én addig a bizonyos pontig nem foglalkoztam vele, amíg meg nem találtam Miyazaki Hayao A Vándorló palota című egész estés anime filmjét.
 A történetben szereplő Sophie békés életet él a szülővárosában, ahol egy kalapboltban dolgozik. Mikor a városban elindul húgához, hogy megtudja nincs-e baja két katona elállja útját és meghívást kap, miszerint tartson velük egy italra. A lányt szorult helyzetéből egy ismeretlen szőke fiú menti meg, ám újabb bajba kerülnek.
Sophie megmenekül, ám de amint visszaér az üzletbe húgától egy ismeretlen hölgy tér be, aki egy boszorkány és átkot szór a lányra. Sophie megöregedik és másnap világgá megy, hogy megkeresse a boszorkányt és eltávolíttatja az átkot.
 Eléri a puszta határát, de az átok miatt hamarabb elfárad, mit fiatal korában, így megpihen és ekkor vesz észre egy jó sétabotnak való ágat, amit nagy nehezen kihúz, de a bot egy elátkozott madárijesztő. A madárijesztő, név szerint Répafej egy sétapálcát ad neki, illetve menedékere is lel Sophie részére, ami nem más, mint Howl palotája.
Ebbe a palotába felveszi saját magát, mint házvezetőnő és kipofozza a rendetlen otthont. Persze nem maradhat el egy kis baleset sem, ami által Howl hisztizésben nem tör ki. 
Sophie átka lassan megtörni látszik, amiben Howl-nak is nagyon sok szerepe van és végül a lány szerelmes lesz a varázslóba.

Miyazaki Hayao nagyon jó történetet alkotott meg és ez az animáció terén is megmutatkozik. A rajzolás és árnyékolás pont ott van ahol lennie kell, illetve az ábrázolások is mesteriek. A zenére sem lehet panasz, hiszen ez az anime nem a modern időkben játszódik, így a zene választás is tökéletes.
 Összegezve ez az anime jó kezdés, hogy beleláthass ebbe a világba és ne csüggedjen az, aki nem tud japánul vagy nem akarja magyar felirattal nézni, ugyanis A Vándorló palota szinkronizálva van.
Jó szórakozást kívánok az anime-hez!
Üdv, Bali.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése