Oldalak

2022. május 15., vasárnap

Állásinterjú

 


Sziasztok!

Mindannyiunk életében eljön az a pont, amikor állást kell keresni és elkerülhetetlen az állásinterjú.
Mivel én is nemrég kaptam új állást, így arra gondoltam, hogy segítséget nyújtanék azoknak, akik bizonytalanok, hogy mit is kell tenni stb.

Öltözék
Az internet tele van olyan cikkekkel, videókkal, amelyek segítenek egy állásinterjúra való öltözködésnél. Természetesen leginkább azokat említik meg, amik hivatalos helyekre szólnak pl. irodai munka. De elfelejtik említeni azokat a munkahelyeket, amiknek megvan a saját dresszkódjuk vagy épp nincs ilyen és szabadon öltözhet az ember.
Ennél a kettő változatnál törekedjünk arra, hogy olyan ruhadarabokat válasszunk, amelyek számunkra kényelmesek és a legjobban kinézőek. Ne legyen túl feltűnő és ne sápasszon minket.

Ide sorolnám azokat a külsőségeket, mint a smink vagy a frizura, amit szintén lehet túlzásba vinni, de nem érdemes.
Nem azt mondom, hogy ne tegyétek, sőt meg kell mutatni, hogy mennyire kreatívak vagytok, de ne rögtön az első alkalomkor szembesítsétek az illetőt.

Önéletrajz
Fontos tudni, hogy most már majdnem minden munkahely meghirdetésénél kérik ezt az iratot. Nagyon sok sablon található az interneten fent, sőt olyan is van, ami megcsinálja helyettetek is, csak be kell írni az adatokat. Itt fontos megemlíteni, hogy mindent ŐSZINTÉN kell, különben idővel minden kiderül. Ne filmekből merítsetek és hamisítsatok!

Kérdések
Interjú során több különböző kérdést is fel fognak tenni, hogy megismerhessenek felületesen a leendő munkaadók. Szeretném elmondani, hogy felesleges idegeskedni egy ilyen interjú előtt, hiszen hétköznapi dolgokról van szó. Ha tesznek fel olyan kérdést, hogy "Miért pont te?" akkor csak őszintén.

Őszinteség
MINDIG legyetek teljesen őszinték! A munkaadók nem szeretik azt, ha füllentenek a leendő alkalmazottak. Mindenek előtt muszáj elmondani az olyan dolgokat, ha szülő vagy vagy éppen egyetemista, bár ha a munkaadó olyan akkor rugalmas lesz ezen a téren és a munkatársak is ki tudnak majd segíteni, de jobb informálni ezekről.

Meggondolás
Még mielőtt az állásinterjúra behívnának, fontos tudni, hogy te azt a munkát szeretnéd vagy nem. Tehát semmi olyat ne vállaljatok el, ami nem a ti elképzelésetek vagy épp nem szeretitek, mert tuti nem fogjátok szeretni.
Mindenekelőtt jól gondoljátok meg, hogy mire jelentkeztek és az jó lesz-e számotokra.

Remélem tudtam segíteni ezekkel a tanácsokkal az állásinterjúval kapcsolatban. Ha szeretitek azt a munkát, amit vállaltatok, akkor biztosan boldogabban fogtok bemenni dolgozni és a munkahelyen lenni, meg a társakkal megtalálni a közös hangot.

Üdv, Bali

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése