Oldalak

2018. december 9., vasárnap

Könyvajánló #1

Jók és Rosszak Iskolája

"Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak,
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet,
Kifelé csak mese vezet."

Mielőtt belekezdenék a könyvajánlóban tisztáznunk kell pár dolgot. 
Mindenki emlékszik kiskorában könyvekből olvashattunk, vagy a szüleink vagy nagyszüleink meséltek egy más világról, ami bármi megtörténhet és minden mesének jó a vége. Ha nem jött volna senki rá a válaszra elmondom, ezek a tündérmesék. Ezek a történetek olyan hősökről szólnak, akik megmentik a falujukat egy szörnytől; olyan hercegekről, akik megmentik a bajba esett ártatlan hölgyeket a sárkánytól vagy boszorkánytól és a mese végén egymáséi lesznek. A meséket sokszor befolyásolja az ismeretlen helyről érkező segítség és mondhatni csoda folytán sikerül a győzelem.
Ezeket a meséket mindenki szerette és mindenkinek meg volt a kedvence, amit ha százszor hallott is, akkor sem volt unalmas.
 Soman Chainani Jók és Rosszak Iskolája című könyve két olyan lányról szól, akik szeretik a tündérmeséket és mindet olvasták is. Őket a tündérmese világ könyvfalóknak hívják.
Ez a két lány külsőre és viselkedésre is teljesen más személyiség. Míg Sophie egy vidám, szőke hajú és szép lány, addig Agatha mogorva, fekete hajú és nem kimondottan az a szép lány, de mégis barátok.  Sophiet és Agathat egy éjjelen elrabolják és egy különös világba, ahol iskolába kell járniuk. Persze a két lány tudta, hogy hová is kerülnek, ez a Jók és Rosszak Iskolája. Míg Sophie azon izgul, hogy a Jók Iskolájába kerülhessen meglepődik hova is kerül. Csavar kerül a történetbe és Sophie a Rosszak Iskolájába kerül, míg Agatha a Jók Iskolájába.
Agatha kitűnik a sok szép lány és fiú közül öltözékével és viselkedésével, ahogy a másik iskolában Sophie is. 
Kezdetét veszi kettejük története, ami tele van kétellyel, bimbózó szerelemmel, veszéllyel. Vajon a két lány eléri célját a könyv végén vagy sem?

A könyvről:
A borítója egyszerűen megragadja a szemet és kíváncsivá tesz már a legelső pillanattól kezdve. Láthatjuk rajta a két iskolát és a főhősöket is, valamint a hattyút, ami az iskola szimbóluma. 
A belsejébe belepillantva látszik, hogy letisztult és ami sokaknak számít, hogy nincs a legapróbb betűvel írva. A fejezetek kezdeté láthatóvá válik egy illusztráció, ami az adott fejezethez kapcsolódik.

A történet Sophie és Agatha szemszögéből olvasandó, amit az író jól megoldott, ugyanis pár sor kihagyását követően következik a másik lány nézőpontja.

A Jók és Rosszak Iskolája egy nagyon jó kötet, amit ajánlok kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hisz tanulságos úgy a felnőtteknek, mint a gyerekeknek. A története magával ragad és tudod egykönnyen lerakni, mert túlságosan kíváncsi vagy mi lesz a vége.


Lábjegyzet:
Spohie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében arról ábrándozott, hogy lerabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkában jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.
Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a reméltnél éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha ... végigélik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése