Oldalak

2019. augusztus 31., szombat

Back to school

Back to school


Hello mindenkinek!

Hamarosan kezdődik az iskola, sok gyerek rémálma, de vannak, akiknek megváltás az új tanév kezdete. Kezdődik a Hétfőtől-Péntekig a korán kelés és az órákon való részvétel, amik annyira érdekfeszítőek, hogy a nyálunk csordul el. 

De ugye említettem azokat a személyeket, akik már nagyon várják a sulit és már jóval azelőtt be vannak pörögve, amikor még jó pár hét van a suliig. Bevallom őszintén, én is mindig nagyon vártam a sulit egy kiemelkedően fontos ok miatt és az a tanulás. Igen, én imádok tanulni, bár sosem magoltam az órákra, mert tudtam úgy nem maradna meg a tananyag.


Én mindig is szerettem tanszeres üzletekbe járni, s még ha egy tollért is mentem be, olyan ritkán fordult elő, hogy fél óra alatt kikeveredjek onnan. Szerettem megcsodálni az ottani ismeretlen eszközöket vagy a jobbnál jobb füzeteket. A sok választék miatt ragadtam ott általában és ha egy tolltartót kellet is választanom, mindig jól meggondoltam melyiket is válasszam. 

Amint felkerültem középsuliba, inkább arra figyeltem, hogy letisztultabb dolgaim legyenek és az egyszerű füzetek kerültek előnybe nálam, de középiskolás éveim alatt is végigkísért a tolltartó. Bár nem volt annyi mindenre szükség középsuliban én hűségesen hordtam őket, nálam általában volt három toll, szövegkiemelő, radír, ceruza (színes is) és vonalzó is. Sosem tudhattam, hogy fog-e kelleni vagy sem, így mindig nálam volt.


Pár jó tanács a sulihoz:
  • A füzeteket lássátok el borítókkal az estleges balesetek elkerülése végett.
  • Tartsatok magatoknál egy plusz üres füzetet (ha otthon hagytad valamelyiket tudod helyettesíteni)
  • A füzet első lapját hagyjátok ki Tartalomjegyzéknek, így könnyebb lesz a későbbiekben megtalálni az adott leckét.
  • Tartsatok magatoknál elegendő vizet! (fontos a folyadékbevitel)
  • A papír zsebkendő is lapuljon a táskátokban, sok esetben jól jöhet.
Remélem egy kicsit tudtam segíteni nektek, hisz az iskola mindenki életében szerepet játszik.
Jó tanulást minden sulis olvasómnak!

Üdv, Bali.

2019. augusztus 29., csütörtök

Zene #3

Twice
(felső sor: Sana. Tzuyu, Jungyeon, Jihyo, Momo
alsó sor: Chaeyoung, Nayeon, Dahyun, Mina)


A Twice egy kilenc tagból álló női idol csapat, akik 2015-ben debütáltak a Like OHH-AHH számmal (https://www.youtube.com/watch?v=0rtV5esQT6I). A csapatban két rapper van: Chaeyoung és Dahyun, míg a többi tag a vokált erősíti. A bandát illetően elég vegyes a származás, van közöttük japán, koreai és tajvani is. 

Nr.1 
Twice-TT 
Ezt a dalt azért választottam ebbe a listába, mert ez volt az első olyan szám a Twice-tól, amit azonnal megszerettem. Bár a szöveg az a viszonzatlan szerelemről szól, mégis dallamos és nem az a letört hangulatú, mint más dalok.


Nr.2
Twice-Dance the night away
Pár szóval: nyári dal. Meghallgatod párszor és már te is táncolnál a ritmusára, annyira fülbemászó és ha nem is tudsz koreaiul, ott vannak az angol részek, amiket bátran lehet kiáltani, énekelni.


Nr.3
Twice-Yes or Yes
Az egyik fél választ vár, de muszáj önzőnek lennie, hogy magának tudhassa azt, akit szeret. A választás könnyűnek tűnhet, de a "nem" szóba sem jöhet. 


Nr.4
Twice-Fancy
Evvel a számmal a Twice megmutatta a nőies oldalát. A szám azt az üzenetet hordozza magában, hogy mennyire szeretik a másik felet és csak rajta jár az eszük, s ha mégis el kell majd váljanak egymástól, ott lesznek neki.


Nr.5-Breakthrough
Kivételesen egy japán szám is szerepel a listán. Szerintem ennek a számnak van a legtöbb mondanivalója. hiszen arra ösztönöz, hogy ne add fel és küzdj mindaddig, míg nem büszke nem leszel magadra.


A Twice az évek során megmutatta a legtöbb oldalát és nem csodálkozok, hogy egyre népszerűbbé válik a koreai félszigeten, illetve más kontinenseken is. Érdemes megtekinteni a magyar felirattal ellátott számokat, hogy tudjátok miről szólnak a dalok (most kivételesen az MV-ket linkeltem be). 
Remélem sikerül olyan számot találnotok, ami megragadta egy kicsit a figyelmeteket!

Üdv, Bali.

2019. augusztus 17., szombat

Könyvajánló #8

Leiner Laura: 
Remek! és Ez is Remek!

Az írónő első kötetei is a kezembe kerültek, miután nagy örömömre újra kiadta őket. Bevallom a Remek! című kötetet, már olvastam ezelőtt pár évvel még PDF formátumban, de mindenképpen magaménak akartam tudni a köteteket.
Leiner Laurát nem kell bemutatni, hiszen a tiniközösség nagy része ismeri a munkásságát, többek között a Szent Johanna Gimi-vel tett nagy hírnévre az írónő.


A Remek! című könyv volt a legelső kötet, amit az írónő megírt. Története egy tizenkilenc éves lányról, Lindáról szól, aki már kiskora óta forgatókönyvírónak vallja magát, de még egyetlen betűt sem sikerült írnia. 

Linda nyári munkát vállal el egy videotékában, ahol megismeri főnökét, annak barátnőjét és új munkatársát, Jason-t is. Nem lenne az igazi, ha Linda bátyja, Mike és barátnője nem kerülne a képbe és így egy kis csapatot alkotnak ők hatan. Linda eddigi élete megváltozik, különböző események zúdul rá, bulik, nyaralás, nem várt terhesség és szerelem. 


Az Ez is Remek! a Remek! kötet folytatása. Történetünk fél évvel később játszódik, mikor lassan beköszönt a tél és jönnek az ünnepek. A kis csapat együtt maradt és újabb különös dolgok történnek velük, a bejárati ajtót lecserélik, szereznek egy kutyát, részük lesz egy vaklármában és együtt töltik a szilvesztert is.


Összességében  a két kötet nagyon jó és a történet sem hétköznapi. Személy szerint nagyon megnevetettet a könyvekben szereplő szituációk és nagyon drukkoltam a kezdődő szerelmi szálnak is. Laura nem tudott volna ennél jobb történettel kezdeni. 

#szeretjükazírónőnket

Üdv, Bali.

2019. augusztus 7., szerda

Zene #2

BTS (Bangatan Boys)
(felső sor: Taehyung, Jin, Jimin
alsó sor: Namjoon, Yoongi, Hoseok, Jungkook)

Sziasztok!
Ismét elérkezett egy újabb bejegyzés a blogra és sokat gondolkoztam már azon, hogy ez a cikk megjelenjen-e vagy sem. Végül arra a döntésre jutottam, hogy megírom, mert az egyik kedvenc bandám.

A BTS 2013-ban debütált a No More Dream című számmal (link:https://www.youtube.com/watch?v=rBG5L7UsUxA ) , ami mára már meghaladta a 100 millió megtekintést.
A hét tagú bandában három rapper és négy vokál tölti be helyét, név szerint rapper: RM (Namjoon), Suga (Yoongi) és J-Hope (Hoseok) ; vokál: Jin. Jimin, V (Taehyung) és Jungkook. 
Bár eredetileg a hip hop zene volt a stílusuk később váltottak a popra, de még mindig találni pár hip hop számot albumjaikon. 
Összesen 13 albumot tudhatnak maguk mögött, ezek koreai nyelven találhatók meg, illetve 3 japán lemezük is van. 
2018-ban debütált a BT21, ami a BTS saját animált karakterei, melyből még játék is készült PUZZEL STAR BT21 néven. Személy szerint kipróbáltam a játékot és nagyszerű a stílusa a játéknak és remekül felújítja a régi Tetris játékot. De a BTS itt nem állt meg, ugyanis 2019-ben (idén) egy újabb játékot adott ki, ami a BTS World névre hallgat. A játék által visszaugorhatsz az időben mikor még a BTS nem is létezett, így neked kell őket összehozni őket és a debüt útján kísérnek a fiúkat. A játékhoz egy különálló album is készült dalokkal együtt, amelyeket különböző énekesekkel énekelnek el.
 BTS World dalok: 
A BTS nagy sikereket ért el és már az egész világ ismeri a nevüket, hiszen sorra nyerik a díjakat és még a Grammy-re is jelölve voltak (amit Suga meg is jósolt). Világ körüli turnéjukon több millió jegy kelt el és már két filmjüket is vetítették a mozik (egyiket jelenleg vetítik). A két filmre a jegyeket elkapkodták a rajongók. A két film Burn The Stage és Bring The Seul néven kerültek ki, ami betekintést ad a banda színpad mögötti oldalára és az ottani beszélgetésekbe, pillanatokba. 

Nagyon hálás vagyok nekik, hiszen ha anno a Facebook nem dobja be az egyik tag vicces videóját meg sem ismerem ezt a lelkes, vicces, odaadó bandát és tagjait, akik szívük lelkük beleadják a zenékbe, koreókba és szövegekbe, amiket nekünk rajongóknak írnak. Ha ők nincsenek, akkor nem tudom, hogyan tanultam volna meg azt, hogy szeressem magam és fogadjak el másokat feltétel nélkül. Jobbá tették az életem azzal, hogy rájuk találtam és a zenéjükre. 

WE PURPLE BTS!!!



2019. augusztus 1., csütörtök

Könyvajánló #7

L.I. Lázár: 
Rejtőző kavicsok

  Ebben a regényben senki sem az, akinek látszik. Lille, a megbízhatóság és a jólneveltség szobra kettős életet él, a valóság elől egy álomvilágba menekül. Praetor, a laza és a jómódú srác gondtalanul váltogatja a csajokat, szórja a latin szavakat, s bár ő a csapat esze, mégis lazán elindul a lejtőn. Krisz, a vezérhím, aki a "nagyvadat" vesz célba, de azt nem sejti, hogy ez a vadászat megváltoztatja az életét. Anna, a vagány tanárnő különc módszerekkel küzd a tanítványaival- csakhogy múltjában sötét folt éktelenkedik...

  Egy osztály, ahová új magyartanárnő érkezik és nem is sejtjük mennyi mindenen fognak keresztülmenni a szereplők. Kapcsolatok születnek és zárulnak le, tipikus tiniproblémákkal szembesülnek a szereplők, viszonzatlan szerelem kerül a képbe és sorolhatnám a végletekig. 
 Összesen nyolc fejezetbe van belesűrítve a történet és a vége felé már azt kívántam, bárcsak hosszabb lenne, hogy több minden kerülhessen a szereplők életébe, illetve azért is, mert egyszerűen szerettem olvasni ezt a könyvet.
Azt meg kell említenem, hogy nem kifejezetten az a könnyűnek mondható nyelvezet van, de mégis érthető, ahogy az írónő átakarja adni az üzenetet az olvasóknak. És elmondhatóm azt is, hogy nem egy konkrét üzenetet mond el, hanem mindenkinek mást, aki elolvassa a könyvet, hiszen mindenki életében vannak nehezebb időszakok és mindenki másképpen éli meg azt.
  És mielőtt bezárulna a bejegyzés el kell mondanom, hogy nagyon örülök, amiért a barátnőm kölcsön adta a könyvet. Ezer hála, hogy elolvashattam E!

Részlet: " - Meddig tart még a kihallgatás?
Lille elszégyelte magát. Tényleg szó szerint letámadta.
- Innál valamit?Éhes vagy?
- Kislány, a kijelentő módról hallottál már?
- Bocs... Esküszöm, nem kérdezek többet! - Lille felemelt egy kavicsot, nézte egy darabig, aztán eldobta. - Apám kavicsnak hívja a felbecsülhetetlen értékű embereket. "

Üdv, Bali.