Oldalak

2020. december 30., szerda

Kreatív #5

 2021 és januári

Bullett Journal


Üdv mindenkinek!

Mivel hamarosan itt 2021 (alig 2 nap múlva), elkészítettem a határidőnaplóm 2021 és a januári hónap nézetét, amit most meg is osztok veletek.

2021



 

A 2021-es éves nézetét két oldalon oldottam meg, és hozzátartozik, hogy a puszta véletlennek köszönhetően került a füzet közepére.
Azért, hogy ne legyen a legszimplább kinézete, egy washi tape-t is használtam díszítésként, ez a többi oldalon is visszaköszön majd.


Az éves naptár után, a számomra legfontosabb oldal került, méghozzá a Blog ötleteknek szánt oldal. Elég sok mindent tervezek a következő évre, de szívesen meghallgatom a ti ötleteiteket is, hiszen nektek is írok.


Kifejezetten a blog oldal mellé terveztem a Megnézendő filmek/sorozatok oldalt, hiszen ezek is megtalálhatóak a blogon és könnyebb lesz megtalálni a témát is hozzá.


Az egyik legfontosabbnak nyilvánított oldal, ha te is könyvmoly vagy, mégpedig az Olvasmány lista oldala. Ide az elolvasott könyveket tervezem írni és remélem, hogy az év végéig sikerül az oldalt megtöltenem.


És a végére hagytam egy teljes oldalt, hogy a különböző jegyzetek, vagy egy betelt oldal helyettesítője legyen.

JANUÁR

A kezdőoldalt egy kicsit színesebbre gondoltam, ezért esett ez a kinézet a választásomra. Színes és egyszerű elkészíteni is. Egy kis eltérés az, hogy nem magyarul, hanem angolul írtam le a Januárt, amit így utólag vettem észre. De így is tetszik.


A hónap kinézete, mint minden bevált hónapnál, most is a szokásos kis állított téglalapok lettek, körülötte a virágok, amik az első oldalon is látni lehet.


A szokás követő, mint látni lehet vízszintesen lett lerajzolva, szabad kézzel, illetve bal oldalon látni lehet, hogy mit is tartok számon. Annyi változás van, hogy a sorozat/anime követő egy helyre került, illetve hogy tudjam melyiket néztem két színt választottam, hogy meg tudjam különböztetni. 



Szimpla nézettel oldottam meg Január első három napját és a szokásos virágokkal díszítettem. 





A heti kinézet, mint a novemberi és decemberinél most is ugyanaz, annyi változással, hogy a hétvégét két felé osztottam, hogy nagyobb helyet kapjanak.

Remélem tetszett a bemutatás a 2021-es Bullet Journal kinézetének. 
Boldog Új Évet kívánok minden kedves olvasómnak és hamarosan jövök a következő bejegyzéssel.

Köszönöm, hogy veled tartottatok a 2020-as évben és olvastátok a blogot.

Üdv, Bali











Könyvajánló #20

Lauren Barnholdt -

 Titkok és exek éjszakája



Fülszöveg:
Eliza teljesen kikészül, amikor eltűnik legértékesebb holmija: a lila notesza, amiben listát vezet mindarról, amit szeretne, de nincs mersze megtenni. Amikor megtudja, hogy a füzetet az expasija nyúlta le, aztán totál bepánikol. És joggal. Mert Cooper és barátai -egy titkos fiúszövetség tagjai- megzsarolják: ha nem állja ki egyetlen éjszaka alatt a noteszben szereplő összes próbát, felteszik az üzenetet a netre. 

Csakhogy Eliza nem hagyja magát! Teljesíti ugyan a cikibbnél cikibb feladatokat, de közben két barátnőjével addig ügyeskednek, amíg meg nem találják a fiúk gyenge pontját. Mert hát mindannyiunknak vannak kínos titkai, amiket szeretnénk örökre megőrizni...

Vélemény:
Igazán laza stílusú történetről beszélünk egy kis humorral megfűszerezve, de nem is várhatunk el mást egy jó LOL könyvtől. A titkok és exek éjszakája igazán érdekes történet, ami bemutatja Eliza küzdését a titkaiért. Barátnői hűségesen segítenek neki, miközben nekik is közbe szól az élet vagy a szerelem.
Eliza szembenéz minden félelmével és a történet végére egy igazán erős karakterré válik, hála annak a lila notesznak.

Ajánlom: 
A történetet ajánlom minden olyan érdeklődőnek, aki szeretne egy kis kalandot átélni egy kellemes napon, vagy éjjelen. Aki kíváncsi arra, hogy mi lesz Eliza noteszával, Elizával, barátnőivel és exével, Cooper-rel. 



2020. december 8., kedd

Könyvajánló #19

 Marni Bates

Rocksztárt kaptam karácsonyra


Fülszöveg:
Holly előre tudta, hogy nincs az a hatalmas óceánjáró, ahol nyugiban átvészelheti a családi karácsonyt. Mert hiába a képeslapra kívánkozó táj, ha ott van két szörnyeteg unokatestvére, akik mindjárt az első este kiutálják a közös kabinból. A tengeribeteg Holly így kénytelen beosonni egy vadidegen fürdőszobába, ahonnan kilépve két dologgal néz farkasszemet: a világ legdögösebb pasijával és egy paprikaspray-vel. Kár, hogy ez utóbbit a magát Nicknek nevező srác nem fél használni...

Amikor később Holly elhagyná a kabint, legnagyobb megdöbbenésére síkoltozó tinicsajok állják útját. Mert Nick valójában Dominic Wyatt, az őrülten népszerű ReadySet dobosa.

Az internetre pillanatok alatt felkerülnek a kettőjükről készült botrányos fotók, amik veszélybe sodorják az együttest. Dominic ezért ráveszi Hollyt, hogy a hajóút idejére játssza el a barátnője szerepét. A kamu kapcsolattal csak-csak megbirkóznak, na de a valódi érzelmekkel...

Véleményem
Egy szó...letehetetlen. 
Több szóban...annyira kikapcsolja az ember agyát, hogy egyszerűen csak azon tud kattogni, hogy mi fog történni Holly és Nick kapcsolatával. 

A történethez hozzátartozik, hogy karácsonyt ünnepelnek a szereplők, de egyáltalán nincs meg az a tipikus karácsonyi hangulat, amit elvárna az ember, helyette a vakációzás érzését kelti. 
Tökéletes azoknak, akik még nincsenek az ünnepi hangulatban. (bár én kifejezetten nem tartozok az ünnepi csoportba) #örökgrincs

Ajánlom
Olyan embereknek, akik egy kis szünetet szeretnének a sok nehéz olvasmány, az ünnepi kavalkád elől menekülnének vagy szimplán érdekli egy nem mindennapi színjáték, ami lehet nem is lesz színjáték a továbbiakban.

Üdv, Bali


2020. december 1., kedd

Kreatív #4

 Decemberi Bullet Journal


Sziasztok!

Aki esetleg nem olvasta volna még tőlem azt, hogy elkezdtem a saját határidőnaplómat, akkor most megismétlem magam. Elkezdtem.

És milyen jól tettem, ugyanis a novemberi hónapom kész káosz volt. ZH-k sokasága, beadandó feladatok, leckék, de jutott időm a szórakozásra is ezek mellett. Néha pedig csak henyéltem annyira leszívott egy-egy tantárgy.

De most új hónap vette kezdetét és a novemberi hónap utolsó tette (nem is a legutolsó) az volt, hogy megalkottam a decemberi nézetet.



Az e hónapi tematika a hó és a hópehely. Inspirálódtam az egyik youtuber-től (Amanda Rach Lee), aki a tavalyi, ha jól emlékszem, decemberi témája a hópelyhek voltak. Én is inspirálódtam általa és egy egyszerűbb stílust akartam létrehozni nem olyan sok hópehellyel. Szerintem ez sikerült is.


A havi tervezőt úgy alkottam meg, ahogy a novemberit is, hiszen egy kicsit egyszerűbb számomra és így is jól látom, hogy mi mikor fog történni a hetekben.
A színek a nyitóoldallal megegyezően kék, illetve aki szemfülesebb az észreveheti a fekete pöttyöket.


A szokás követő egy kicsit színesebb, de visszatérnek a hópelyhek, illetve a pöttyök is. Egy kicsit másabb formát követtem most, hiszen ajándékokat rajzoltam és azokat számoztam meg.
Egyébként, mikor tesztkör volt megkérdeztem magamtól, hogy "Mire jó ez?", aztán rájöttem, hogy igazán jó nekem, mert sokszor nem tudom követni, hogy mikor posztolok vagy éppen tanulok (lassan mindennapos).


A heti tervezőt meghagytam erre a letisztult formára, ahogy a novemberiben is látható. Hogy egy kis extrát vigyek bele, különböző hópelyhek díszítik, alattuk a nap és a dátum.

Ennyi lett volna az én decemberi nézetem.

Amiket használtam:
-ceruza
-fekete tűfilc (Stabilo; 0,4-es)
-kék tűfilc (Stabilo;0,4-es)
-kék színes ceruza (Milan)
-egy A5-ös vonalas füzet

Üdv, Bali

2020. november 28., szombat

Blog születésnap!

 2 éves a blog!



Nem egy rendhagyó bejegyzéssel érkeztem, hiszen szeretném, ha ti is betekintést nyerhettek a blog statisztikai adatába. Ezt értem a legnépszerűbb és népszerűtlenebb bejegyzéseimre.

Az elmúlt 2 évben 61 bejegyzés született meg (ezzel együtt 62), volt időszak, amikor egyáltalán nem írtam a blogra egyet sem, de volt olyan is, amikor túlbuzgóan megírtam 3 bejegyzést is egy nap.

Lássuk is, hogy melyek azok a bejegyzések, amelyek a legnézettebbé váltak. 

Ne tévesszenek meg az évszámok!

2018 - a blog megszületési éve


Itt kettőt emelnék ki:

Az év vége

Link: https://baliszerint.blogspot.com/2018/12/az-ev-vege.html

Összesen 162 megtekintés érkezett rá, aminek csak örülni tudok.

 A blogról

Link: https://baliszerint.blogspot.com/2018/11/a-blogrol.html

Összesen 16 megtekintés.


2019 - az első év

Menyasszonyi ruhák

Link:https://baliszerint.blogspot.com/2019/01/menny-asszonyi-ruhak-mielott.html

Összesen 18 megtekintés.

TOP#1

Link:https://baliszerint.blogspot.com/2019/04/top-1.html

Összesen 13 megtekintés

Back to school

Link:https://baliszerint.blogspot.com/2019/08/back-to-school.html

Összesen 13 megtekintés.


2020 - a második év

Filmajánló #6

Link:https://baliszerint.blogspot.com/2020/03/filmajanlo-6.html

Összesen 10 megtekintés.

Helyzetjelentés

Link:https://baliszerint.blogspot.com/2020/06/helyzetjelentes.html

Összesen 19 megtekintés.

Back to school

Link: https://baliszerint.blogspot.com/2020/10/back-to-school.html

Összesen 12 megtekintés.


És most következzenek azok a bejegyzések, amik a népszerűtlen tábort erősítik.

2018

Karácsony

Link:https://baliszerint.blogspot.com/2018/12/karacsony.html

Összesen 8 megtekintés.

2019

Könyvajánló #6

Link: https://baliszerint.blogspot.com/2019/03/konyvajanlo-6.html

Összesen 1 megtekintés.

2020

Könyvajánló #10

Link:https://baliszerint.blogspot.com/2020/02/konyvajanlo-10.html

Összesen 1 megtekintés.


Én mindegyik bejegyzésemet szeretem bármennyi megtekintés is legyen rajtuk, hiszen a saját szavaim, saját véleményemet tükrözi. Sokszor fogalmazok bonyolultan és néha egyszerűbben, vagy a kettőt vegyítem egy kicsikét, mert még mindig nem találtam meg a saját stílusom.

A kezdetek nehéz volt, de egyre jobban jövök bele és a mindennapjaim részévé vált a blog, hiszen forognak a kerekek az agyamba, hogy "Erről kéne írni".

És végül egy újabb szám, hogy untassalak egy kicsit titeket.

2018 Novemberétől egészen mostanáig, 2020 Novemberéig összesen 1337-en kattintottak a blogomra, ami nagy szó számomra.

Köszönöm, hogy ennyire érdekel titeket az, amit írok és hogy írhatok nektek. 

Nagyon szépen köszönöm!

Üdv, Bali

2020. november 20., péntek

Sorozatajánló #3

 V, mint Viktória



Történet

Tori Vega felvételt nyer testvére által a Hollywood Arts művészeti gimibe, ahol furcsa és vicces napok elé néz a fiatal lány. Nem mindennapi tanításban részesül, illetve szokatlan történések tanúja vagy átélője lesz.


Vélemény

Ahogy az iCarly, úgy a V,mint Viktória is a Nickelodeon csatornán levetített sorozat. Ezt a sorozatot is még tizenéves koromban láttam, szintén össze-vissza a részeket és mivel érdekelt, ezért neki is láttam.

És milyen jól tettem!

Ugyanis egy egészen más élmény volt, mint az iCarly. Igaz mindkét sorozat sitcom, ami furcsa, szokatlan, vicces szituációk elé állítja a szereplőket, ugyanakkor a V, mint Viktória nyújtja a musical szálat is. Bár nem minden részben, de igazán fülbemászó, testet megmozgató számokról van szó.

És...

Ennek a sorozatnak köszönhetően ismerhettem meg Ariana Grande színészi oldalát is. Már pár évvel ezelőtt is szerettem a hangját, de az ahogyan a karakterét alakítja, ahhoz kell tehetség. 

Összességében nagyon király sorozat.

Ajánlom

Minden olyan Nickelodeon rajongónak, aki nem csak a most levetített sorozatok érdeklik, hanem visszamenne az időben egy kicsikét. Illetve azok számára is, akiket érdekel egy sorozat egy csapat tiniről, akik néha szuper dalokat énekelnek.


Üdv, Bali


2020. november 3., kedd

Kreatívitás #3

 Bullet Journal

November


Üdvözlök mindenkit a blogon!

Háttértörténet

A legújabb bejegyzés témája nem más, mint a Bullet Journal vagyis a Határidőnapló.

Régóta szerettem volna egy határidőnaplót magamnak, amibe írhatom a saját teendőim listáját, vagy éppen azt, hogy mikor is találkozgatok (ez utóbbi a karantén miatt kiesik és fejben is emlékszem kivel leszek). 

Bevallom őszintén, hogy egy éve próbálkoztam a határidőnaplóval, ami nem nagyon vált be, hiszen egyszerre akartam több mindent és azonnal. Beláttam, hogy ez nem mehet így. 

Mit is tettem?

Több hónapnyi kutatást végeztem ez ügybe, hogy mit érdemes a sajátomba belevinnem, mit tartok alkalmasnak és tartottam egy úgymond "próba hónapot". 

És végre megszületett a számomra is megfelelő határidőnapló.


A megalkotás folyamata


Először is ceruzával rajzolom meg az alapot, jelen esetben egy kört és kis leveleket, amik inkább néznek ki szívecskéknek, illetve még kis virágokat is rajzolok. 
Mivel a November egy kissé szürke hónap és nem szerettem volna túlzásba vinni az egész kinézetet, így maradtam a minimalista kinézetnél.

A ceruzára rárajzolok egy fekete tűfilccel, hogy jobban látható legyen a nyitólap. 
(Ahogy véglegesen kinéz a nyitólap, nem készült kép, sajnos elfelejtettem.

Az egész hónapot igyekeztem szabad kézzel megrajzolni, ahogy minden mást is (túl lusta voltam méricskélni). Az egésznek adtam egy kis árnyékot, illetve még díszítettem virágokkal és levelekkel.



Az egyszerű minimalista stílust folytatva a heti tervezőm sem nézhetett ki másképp, mint ahogy az a képeken is látszik.
A napok kezdőbetűjét, illetve a November feliratot váltakozó kis- és nagybetűkkel írtam, hogy kicsi bohókás formát adjak neki.

A szokáskövetőt is igyekeztem ezzel a kis- és nagybetű váltogatással írni. A dobozkákat is szabad kézzel rajzoltam meg és itt több levéllel díszítettem. 

A nyitólap mellett nem maradhat ki egy kis rajz sem. Bár az idézet angolul van írva, mégis illik ehhez a letisztult formához.

Remélem tetszett ez a kis szösszenet az én határidőnaplómból.

Üdv, Bali



2020. október 23., péntek

Sorozatajánló #2

 iCarly



A Nickelodeon egyik sorozata, ami 2007-ben debütált a csatornán.

Történet

Carly Shay seattle-i lány, bátyjával Spencer-rel él egy apartmanban. Carly hamar önálló lesz művész bátyja mellett, aki érdekesebbnél érdekesebb műveket alkot meg.

Carly és barátnője, Sam egy tanár által tehetségkutató zsűrijeként vesznek részt büntetésből. Kamerára kell vegyék az összes tehetséget, ám az is lencsevégre kerül, ahogy kibeszélik a tanárnőt nevetséges módon. Persze az egész beszélgetés felkerül a netre Freddie álltal, aki segített a lányoknak.

Abban reménykednek, hogy nem látta a tanárnő, de sajnos igen, így munkájuk kárba vesz. Végül Carly-ék lakásában egymásnak panaszkodva találják ki az iCarly-t. Egy olyan webshowt, ahol mindenről is szó kerül vicces formába.

Kezdetét veszi a három barát internetes élete és viccesebbnél viccesebb helyzetekbe kerülnek.


 Vélemény

Mivel nemrég fejeztem be az első évadot (anno tévében is néztem), ezért csak arról véleményezek.

Vicces, érdekes és kikapcsoló nézni, ahogy a tini évek elején három barát érvényesül az életbe, mindezt azért, hogy véleményt nyilvánítsanak. Biztosra menve nehezen lehet abbahagyni a sorozatot.


Ajánlom

Mindenkinek, hiszen egy vicces, érdekes sorozat, kissé szokatlan szituációkkal. Azoknak mindenképp, akik anno nézték a tévében és sosem sorban kapták el a részeket, vagy kimaradt pár rész.

iCarly-ra fel! És 5...4...3...2...


2020. október 16., péntek

Könyvajánló#17

Delia Owens: 

Ahol a folyami rákok énekelnek


Fülszöveg

"Titkot legjobban a kagylóhéjak tudnak tartani."

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és '60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt...

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő "Lápi Lányra" terelődik.


Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.


Vélemény

Igazán érdekesnek találtam, ahogy az írónő leírja a természeti képeket hajszálpontos pontossággal, mellette Kya felnőtté válását, lányból nővé fejlődését és a természet iránti hatalmas szeretetét. Mindezek mellet egy haláleset utáni nyomozást is, hogy a semmiből milyen nyomokra bukkannak, a szemtanúk folyamatos felbukkanását egy-egy részlettel. Majd mindezek háttér történetét. 

Szembesülünk az egyedül élő Kya minden apró érzelmével, hogy mennyire elidegenedett az évek során a környékbeliektől. És igazán a természet lágy ölén képes békére lelni. 

Cselekmény dús, természeti képekkel, szerelmi szállal ellátott történet. Nem hazudok, amikor azt mondom, bizonyos részeknél felnevettem, cikinek tartottam vagy éppen Kya-val egyszerre sírtam, amikor a sorokat olvastam.


Ajánlom

Ha szereted a természetet vagy a krimit, akkor mindenképpen el kell olvasnod. Vagy, ha szereted a fejlődésregényt, akkor azért. Ha érdekel a lápi élet, vagy hogy egy kislány hogyan éli túl egyedül az éveket a szegénységben. 


Üdv, Bali


 

2020. október 7., szerda

Back to school

 Egyetemista lettem!



Üdv olvasó!

Mint a címből is kiderült egyetemista lettem.

Kevesen tudják rólam, hogy szeretek tanulni (akár mateket is). 12.-ben már nagyon gondolkoztam, hogy egyetemre menjek vagy ne. Végül az egyetem mellett döntöttem.

Igen, de volt egy kisebb (3 év) kihagyásom, amit nehezen tudtam pótolni. Közbejött az érettségi megszerzése, ami elengedhetetlen az egyetemhez. Így az volt az elsődleges célom.

A friss ropogós diplomával a kezembe kaptam is az alkalmon és a helyi egyetemre be is adtam a jelentkezésem. A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZEK) által meghirdetett szakra, könnyűipari mérnökire. 

Ezt a az Óbudai Egyetem, Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki kara, ami Budapesten van. 

A fent említett SZEK által nyertem felvételt erre a szakra, ami levelezés útján bonyolódik le, némelyik órát személyesen tartják meg a tanárok, valamelyiket online.

Persze a hétvégi órák mellett a hétköznapok sem tétlenek, hiszen készülni kell az órákra, közeledő vizsgákra. A nehezítés az, hogy a korona vírus miatt maszkban kell ülnünk személyes találkák során. 


Vannak még dolgok, amiket ki kell tapasztalni, például az egyetem sajátos rendszerét és a hozzá tartozó appokat is. De ezek ellenére elég könnyen megy az egész tanítás. Már csak az a kérdés, hogy milyenek lesznek a vizsgák?

De mindenről igyekszem számot adni és gyakrabban jelentkezni az elmúlt időszakhoz képest.


Ha bármilyen kérdésed van nyugodtan tedd fel és válaszolok tudásomnak megfelelően.





2020. szeptember 14., hétfő

Könyvajánló #16

 Rupi Kaur-A nap és az ő virágai



A történet

Rupi Kaur verseskötetében, mint minden költőhöz hasonlóan a természet, a szerelem, annak kibontakozása vagy "elhervadása" van középpontba. De még közel áll hozzá a bevándorlás, a nőiesség, feminizmus témája is.

Saját életéből inspirálódott, illetve a családja megpróbáltatásaiból, az édesanyja iránti szeretetéből.

Többek között ír a szerelem elvesztéséről, a talpra állásról, a szakítás utáni fájdalmakról, kivándorlásról, intimitásról, a női testről. Mindezt saját illusztrációival mutatja meg az olvasónak.


Vélemény

A verses kötetek nem állnak közel a szívemhez, de mégis kíváncsi voltam rá. A mű felnyitotta a szemem bizonyos témákkal kapcsolatba.

Igazán érdekesnek gondolom a kivitelezést. Kijelenthetem, hogy Rupi Kaur elérte nálam, hogy verseket olvassak és megértsem a mondandóikat.


Ajánlom

Mint fentebb is említettem, a könyv tartalmaz intimitást, bár nem a legfeltűnőbb módon. Akiknek ajánlom azok az emberek, akik felnőtt korba léptek, illetve vannak. És azoknak is, akik egy új szemléletben akarják látni a saját világukat.


Kedvenc idézetek

"mi erősebb 

 mint az emberi szív

 ami újra meg újra összetörik

 mégis életben marad"


"mi a legfontosabb amit egy nőnek meg kellene tanulnia

 az hogy első pillanattól fogva

 ott volt benne minden amire szüksége van

 csak a világ meggyőzte őt az ellenkezőjéről"


Bali

2020. augusztus 31., hétfő

Kreativítás #2

Puzzle


Hello mindenkinek!


 Nagy kihagyás után végre ismét leültem kicsiny laptopom elé a billentyűzetek birodalmába. Sajnálom, hogy olyan sokáig nem jelentkeztem, de most már itt vagyok és önthetem magamból a szavakat.


A mai témának egy kirakót választottam, amit az alábbi képen tekinthettek meg.



Rövid története

A puzzle-t, még 5-6 éves szereztem be, középiskolásként.

Az évek során a szekrény tetején porosodott a dobozában, majd a költözés során magammal hoztam az új lakásunkba. Mivel nem akartam, hogy ott is csak porfogó legye, így elhatároztam, hogy kirakom. 

Nagy hévvel estem neki a kirakónak, majd mikor elkészült, arra gondoltam, hogy mennyire jól mutatna egy képkeretben a falon.


A kirakás folyamata

Első lépésként felszabadítottam egy parafatáblát, hogy teljesen üres legyen, és kirakhassam rá a kirakót.

A puzzle 68x48 centiméteres, így azt ki kellett mérjem, és egy fehér filctoll segítségével jelöltem meg a méretarányokat,

Egy folyékony ragasztó segítségével felragasztottam a kép szélét. Ezután pedig kiválogattam a piros részeket, amiket szépen kirakosgattam. A szürke részek már nehezbbek voltak, de azokkal is sikerült pár óra alatt végeznem.

Miután kész lettem, felragasztottam a maradék darabokat és megkaptam a teljes képet.

A látható parafa részt piros és egy kevés fekete akrilfestékkel lefestettem. 

Egy ilyen sok darabos kirakóhoz idő és türelem kell, így nem csoda, ha 3 nap alatt készítettem el.


Az anyagok, amiket használtam: 

  • egy 90x60 centiméteres parafatábla
  • mérőszalag
  • fehér filctoll
  • folyékony ragasztó
  • kés (az esetleges hibák javításához)
  • piros akrilfesték
  • fekete akrilfesték
  • ecset

A folyamatot képekben örökítettem meg, amiket itt nézhettek meg.

















2020. július 13., hétfő

Könyvajánló #15

Jay Asher - What Light
Micsoda fény!


A szerelem mindent legyőz?

Sierra szeretné megérteni. Caleb szeretné jóvátenni.

Együtt rátalálhatnának az igaz szerelemre - ha elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják, ami történt.

Keserédes történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a második esélyekről. Arról, hogyan lásd meg a másik valódi személyiségét. Sierra csak átmenetileg lakik a városban: a családjával minden évben eltöltenek itt egy rövid időszakot. Ez idő alatt a lány megpróbál érzelmileg távol maradni a fiúktól - Caleb pedig épp azon dolgozik, hogy megbocsásson önmagának, miután egy szörnyű tettet vitt véghez. A fiú szerint: mindenkinek lehet néha rossz napja. De csak akkor kezd el hinni ebben igazán, miután megismerte Sierrát.

Jay Asher a Tizenhárom okom volt szerzője romantikus szálakhoz nyúlt a könyv által ünneppel megkörítve, mégis nehéznek bizonyult az elolvasása bármennyire is tetszett a fenti leírás.
Mint tudjuk az év legszebb ünnepe mindenkinek mást jelent, mégis sikerült úgy megragadnia ezt, hogy egyszerre érezzük az utálatot és az együttérzést a művel kapcsolatban.

A történet magába foglalja azt a változást, ami pozitívként kéne működjön a műben, de a benne leírtak és az emberek ítélőképessége nehezebbé teszi Sierra-nak az igazság megismerését és kibontakozását. Meg kell küzdenie az igazság kiérdemléséért és a megértéséért is, illetve a vele való ismeretekkel.

Sierra együtt érzése kell ahhoz, hogy a mű tovább haladhasson a megszokott mederben. Ő veszi irányítása alá a dolgokat és bár nagyon el van rejtve, mégis sikerül jellemváltozáson átesnie.

Pozitív számomra az, hogy a történetben végbemenő jellemváltozások nem vagy csak egy minimálisan változtatják meg magát a történetet. 

Összességében egy jó könyv, de ha azt kérnék tőlem, hogy inkább a karácsonyi időszak alatt olvassam el, nem biztos, hogy elolvasnám.

Üdv, Bali

2020. július 5., vasárnap

Könyvajánló #14

Jessica Park- 180 seconds
(180 másodperc)




Három ​perc is elég ahhoz, hogy megváltoztasson egy életet.
Minden sebezhetőség ellenére. Minden félelem ellenére.

Vannak, akik az egész életüket anélkül élik le, hogy megváltozna a gondolkodásmódjuk. Allison Dennisnek viszont mindehhez 180 másodperc is elég…

Allison, aki a gyerekkorát nevelőcsaládok között ingázva töltötte, elhatározta, hogy senkit nem enged közel magához. Tizenhat éves koráig nem fogadták őt örökbe, így megtanulta, hogy jobb nem bízni a dolgok állandóságában. De harmadéves egyetemistaként egyre nehezebben tud elveszni a fülében zúgó fehérzajban.

A gyanútlan Allison egy délután épp a kampusztól nem messze sétál, amikor belerángatják egy társadalmi kísérletbe. Azt a váratlan feladatot kapja, hogy lépjen interakcióba egy vadidegennel, 180 másodpercen keresztül. Sem ő, sem a másik fél, a szívdöglesztő közösségi média sztár Esben Baylor, nem áll készen arra, ami ezután következik.

Amikor lejár az idő, az érzések olyan intenzitással törnek Allisonra és Esbenre, ami mindkettőjüket összezavarja és felvillanyozza. Legjobb barátnője unszolására Allison utazásra indul, hogy kiderítse, vajon az élmény, amin Esbennel osztozott, valódi-e – és azt, hogy képes lesz-e végre bízni magában, a többi emberben és a szeretet erejében.


Bár a könyvet még Májusban kezdtem el, mégis a tanulás miatt most sikerült befejeznem.

Igazából egy nagyon érdekes történetről van szó, ami azt a hatást kelti, hogy olvasd, olvasd és olvasd míg el nem fogy az olvasnivaló.

A fejezetek rövidek és lényegretőrőek, de mégis megragadják azt a figyelmet, ami elvárható ha egy jó könyvről van szó. 

Igazán figyelemreméltó a történet, hiszen egyszerre dolgoz fel egy olyan változást, amit egyik pillanatról a másikra nem lehet kiheverni, illetve a népszerűségnek a rossz oldala is terítékre kerül és a végén egy elég szívszorító esemény is történik.

Esben és Allison története a folyamatos küzdésről szól, hogy hogyan harcoljunk meg a saját démonainkkal, illetve a valósággal is.

Akinek lehetősége van és szereti az ilyen típusú könyveket annak mindenképpen ajánlom, hiszen nemcsak Allison kerül a konfortzónáján kívül, hanem az olvasó is.


Üdv, Bali

2020. június 28., vasárnap

Helyzetjelentés

                                Visszatértem

Jó pár hónapja írtam a blogra bármilyen bejegyzést is, hiszen egy eléggé fontos dolgom volt az pedig a ... tanulás.

Akik közelebbről ismernek, azok tudhatják, hogy a tanulás az érettségi miatt van és erről is szeretnék beszámolni. Hogy milyen korona idején érettségizni.

Elmondanám, hogy Romániában az alap érettségik a román, magyar, matematika és választott tantárgyak teszik ki, amiből a választottak magukba foglalják a kémia, fizika, biológia, történelem, földrajz, pszihológia tantárgyakat, de ezek szaktól függenek.
Mivel nekem alapból a román nem volt meg, így egyértelmű, hogy abból szerettem volna megszerezni magamnak az átmenőt. Ősszel be is iratkoztam a román érettségi előkeszítőre és májusban ért véget, amibe még beleszámolható pár online óra is, amik nem voltak a kedvenceim. 
A román mellet még érettségiztem újra a magyarból és a földrajzból, hogy nagyobbakat írjak és az átlagom is nagyobbíthassák, hiszen ha egyetemre akar menni valaki, akkor mindent megtesz, hogy igenis bejuthasson mindenképpen.

2020.június.22-én kezdődtek el hivatalosan is az érettségik a románnal az élen. Az iskolámba mentem, mert  minden iskola a saját diákjait fogadta illetve a környező városokból az érettségizőket. A bejáratnál lázat mértek, fertőtlenítették a kezeinket illetve maszkot is kaptunk. Egy osztályban tíz diák lehetett plusz egy vagy két felügyelő tanár és végig rajtunk kellett legyen a maszk. Mint minden érettségizőt minket is figyelmeztettek a szabályszegésekre illetve a következményekre is. Kötelező volt kiülni az egy és fél órát, majd utána ha végeztél hagyhattad el a termet, a maximum idő az a három óra. Szerencsére elég könnyű tételt kaptunk ki, így nem is volt baj a megoldásával.
23-án a magyar került sorra. A kért leckék pedig a Szigeti veszedelem, A Törökországi levelek és a Szondi két apródja volt, egy vers elemzés Csokonai Vitéz Mihály Köszöntő című verse és egy ismeretlen szöveg. Nagyon könnyű volt, amit meg is lehetett olvadni az erre szánt időre.
24-én a matematika volt, amire ugye én nem jelentkeztem, mert elegendőnek találom.
25-én jött a választott, nekem a földrajz, ami egy Európa térkép, Románia térkép, egy grafika, egy tájegység jellemzése, egy táblázat és egy Európára jellemző kérdés volt feladva. Aki szereti a földrajzot és a nagyját megjegyzi az meg tudja oldani az egész tételsort. 

Az eredményeket majd Kedden, azaz 30-án fogjuk megkapni és utána a diplomákat. 

És jöhetnek azok a kérdések, hogy izgultam-e vagy miért tűntem el ennyire.
Az eltűnésem a románra fogható, hiszen eléggé nehéz nyelvnek mondható, nagyon hasonló a latin nyelvre és hogy abból még érettségizni és a leckéket megtanulni nem egyszerű feladat, így jobbnak láttam jegelni a blogot amíg le nem jár az egész és csak utána jelentkezni és folytatni.
Az izgulásra a válasz, jobban izgultam. mint amikor legelőször mentem érettségizni, főleg a románnál. Annyira, hogy még korábban is keltem, mint ahogy azt terveztem, de haszna az volt, hogy átismételhettem a leckéket.

Még mielőtt befejezném a bejegyzést, nyugodtan tegyetek fel kérdéseket, amik érdekelhetnek titeket és szívesen válaszolok rájuk vagy adok tanácsot nektek ha tudok.


Üdv, Bali

2020. május 5., kedd

Hónap kedvencei

Áprilisi kedvencek

Újra eltelt egy újabb hónap, ami felettébb szép volt...az ablakból nézve, akinek tömbháza van. Akik a kertes házban laknak, ők még jól is jártak, hiszen az udvaron tudnak tevékenykedni és nem a négy fal között szorgoskodni.

Na de térjünk is át valami sokkal pozitívabbra is, hiszen ez egy újabb kedvenc bejegyzés, amiből sok érdekes dologra lelhet az ember.

Film
Rossz anyák

Mint minden anya, Amy is könnyűvé szeretné tenni gyermekei gyerekkorát, de ez nehezen megy neki, mivel férje nem segít neki és a gyerekei is folyamatosan ki vannak akadva rá. Ha még nem lenne elég neki a családi probléma, akkor ott van a munkahely és az SzMK gyűlések is, ahol a közeledő sütivásáron jóformán semmi nem lehet a sütikben. Amy-nél betelik a pohár és nemet mond, majd két anyával karöltve rossz anyákká válnak.

Igazán remek film, hiszen taglalja az anyaság nehézségeit, amikor már szalad az egész ház és a gyerekek sem fogadnak szót. Az anyák épp ezt a várat tartják össze és, ha ők nem lennének, akkor minden felborulna. 

Anime
Boku no Hero Academia
Az anime örök kedvencnek van titulálva, hiszen az akció és a történetszál nem mindennapi.
Az ajánló linkje: https://baliszerint.blogspot.com/2020/04/animeajanlo-4.html


Könyv
Becky Albertalli: Simon és a homo sapien lobbi

Megint nem fogom leírni, hogy miről is szól a könyv, hanem azt, hogy miért is került a kedvencek listára.
Mivel engem igenis érdekel a homoszexualitásról szóló témák, ezért nem is csoda, hogy ez a könyv ezen a listán végezte.


Az áprilisi hónapot ugyanazokkal a zenékkel zártam, mint eddig a többi hónapot. Sajnos nem fedeztem fel új zenéket, de reménykedem, hogy ez a hónap más lesz.

Illetve már fent van az 50. bejegyzés is a blogon, ami egy újabb mérföldkőnek tekinthető. Nagyon szépen köszönöm azoknak, akik időt szakítanak a blogom olvasására, bár tudom fejlődnöm kell még és igyekszem hetente hozni az újabb bejegyzéseket több-kevesebb sikerrel.

Üdv, Bali